U Otočcu skuplji vrtić, alkohol navjeći uzrok prometnih nesreća

Na današnjoj sjednici Stalnog stručnog kolegija Gradonačelnika Grada Otočca razmatrano je niz zahtijeva i prijedloga od kojih izdvajamo tek one, najvažnije.

Tako će roditelji čija djeca pohađaju dječji vrtić „Ciciban“ za razliku od prije, kada su plaćali 500 kuna mjesečno, sada izdvajati po 700 kuna. Treba dodati, da je ravnateljica dječjeg vrtića Ljiljana Gomrčić istaknula da je povećanje cijene (u koju su uključena četiri obroka te 10 satni boravak) uzrokovano nedovoljnim sredstvima za podmirenje tekućih troškova vrtića, te da će roditelji sa troje i više djece koja pohađaju vrtić biti oslobođena plaćanja. Inače, boravak djeteta u vrtiću mjesečno košta oko 2000 kn, za što sredstva osigurava u iznosu od 70% grad te 30% roditelji.

Nastavak ispod oglasa

O stanju i prilikama u sigurnosti na području Grada Otočca izvijestio je načelnik PP Otočac Mladen Kranjčević istaknuvši da po pitanju Kaznene problematike u 2011. godini bilježe 282 kaznena djela, najviše 153 iz Općeg kriminaliteta, te čak 100 iz gospodarskog kriminaliteta. Kranjčević je naglasio da kad je riječ o prometu, evidentirano je prošle godine 169 nesreća sa jednom poginulom, 36 ozljeđenih te ostatak sa materijalnim štetama. Najčešći uzrok za prometne nesreće je aklohol (40) a slijedi brzina (21). Dodao je i podatke po kojima je vidan veliki broj prekršaja vezan za zakon nasilja u obitelji (44) što čini povećanje za razliku od 2010. godine. Kako su iz Ministarstva unutarnjih poslova najavljene mjere smanjenja financijskih sredstava, Kranjčević je izrazio bojazan da bi taj čin mogao itekako utjecati na i na sam rad policijskih službenika. Stanje sigurnosti na području grada Otočca ocjenio je zadovoljavajućim.

Predstavljen je i Plan održavanja i čistoće javnih površina, parkova, nasada zelenih površina i nabavu komunalne opreme za 2012. godinu za što je osigurano 800.000 kn, od kojih 350.000 ide na održavanje čistoće javnih površina, 400.000 kn na održavanje parkova, nasada i zelenih površina te 50.000 kn na komunalnu opremu (klupe, košarice za otpatke i sl..). Zanimljivo je izdvojiti da će tijekom 2012. godine ručno pometati, čistiti, javne površine tri djelatnika kojima će cijena radnog sata biti 55,46 kn/h.

U raspravi je Tomo Bukovac naglasio da bi ipak trebalo posvetiti više pozornosti kontinuiranom i adekvatnom održavanju Spomen obilježja poginulim hvatskim braniteljima.

Dražen Prša