Krajem kolovoza 2014. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić, evidentirane su 3.152 nezaposlene osobe, od čega je najveći broj nezaposlenih osoba bilo u Gospiću (1.159) i Otočcu (894). Najviše nezaposlenih su žene 1.592, muškaraca je 1.560, a najviše je nezaposlenih osoba starih između 55-59 godina.
Ono što se može izdvojiti kao pohvalno je poduzimanja mjera da se pomogne mladim osobama, onima koji su tek završili školovanja a ne mogu pronaći posao ili obaviti obveze vezane za polaganje stručnog ispita.
Hvale vrijedan primjer tomu je Grad Otočac u kojem se značajan broj mladih uspio uz poticajne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iako privremeno, zaposliti. Tako smo došli do podatka da Grad Otočac i poduzeća u vlasništvu Grada značajno koriste mjere Zavoda za zapošljavanje. Uzimajući u obzir financijsku situaciju i naslijeđeni dug, u gradu Otočcu su ipak odlučili dati priliku mladima, koji su završili školovanje da polože državni ispit i zarade dio plaće. Uz mogućnost polaganja državnog ispita sa Zavoda za zapošljavanje, isplaćuje im se 1600 kn mjesečno plus putni troškovi, dok osobe koje su uključene poticajnim mjerama rada za zajednicu dobivaju 50 posto od bruto plaće ili oko 3200 kuna.
Tako je u gradskim službama Otočca zaposleno 9 osoba, u Komunalcu 4, Gacki 1, Centru za autohtonu vrstu riba i rakova 3, Dječjem vrtiću 2, TZ Grada 1, a u Gackom pučkom otvorenom učilištu bile su zaposlene 2 osobe.
Kako doznajemo, ovakvim mjerama i dalje se nastavlja što otvara perspektivu mladom kadru da ipak, i na ovakav način usavrše svoja znanja i time si otvore putove za moguće stalno zaposlenje.
Dražen Prša