U perušićkom Lidlu uzorak piletine pozitivan na salmonelu

Ministarstvo poljoprivrede otkrilo koji trgovački lanac je prodavao zaraženo meso, a ministar Tomislav Tolušić objavio je kako će krivci odgovarati, kao i da građani koji su kupili sporno meso isto mogu vratiti  te će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun, piše Jutarnji list prema informacijama iz resornog Ministarstva

-Nakon provedenog postupka samokontrole i analize Lidl Hrvatska d.o.o.  je 2.11.2016. prijavilo Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima proizvoda: Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač je Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016.

Nastavak ispod oglasa

-Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.

Lidl je samoinicijativno  dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću 21.10.  gdje nalaz na salmonelu bio pozitivan! 

Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11.2016.. Lidl je od dobavljača mesa – Mesna industrija Braća Pivac , zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su 3 nalaza analiza koje su oni napravili  negativna na salmonelu. Prema vlastitoj proceduri, 1 dan prije isteka roka trajanja proizvoda  Lidl Hrvatska d.o.o. te proizvode povlači iz prodaje:  24.10.2016. (svježa pileća prsa) i 27.10.2016. (pačja prsa). Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni. Lidl Hrvatska d.o.o. je odradio sve potrebne aktivnosti te redovno kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvještava Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede je 4.11.2016. po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu). Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10.11.2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu  više ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. 

Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao „information for attention“ (obavijest za informaciju), a ne kao „alert“ (uzbuna). Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU je tako postavljen i samo u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta – tada Ministarstvo šalje upozorenje javnosti. Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska d.o.o. gdje su nam potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun. Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešć.Ministar Tlušić u priopćenju ističe:

– Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede.“ – izjavio je ministar Tolušić. Javnost zanimaju sankcije protiv neumornih švercera. Bilo bi konačno dobro da potrošači doznaju npr. sastav kobasica koje se u maloprodaji nude po 18 kuna za kilogram. Ima li u njima mesa? Ili je meso uvezeno za njihovo pripremanje odavno trebalo biti uništeno?

Jutarnji list/L. O.