LIČKO CERJE – Mediji su zadnjih desetljeća krcati  negativnim vijestima  o depopulaciji, „bijeloj  kugi“ koja je posebice evidentna u ličkim naseljima. Stoga priča o obitelji Miletić donosi tračak nade i nagovještaj da bi njihovim stopama mogli poći i drugi. Ivan i Ružica Miletić dobili su Josipu, osmo dijete! Danas su ih posjetili župan Milan Kolić sa suradnicima, načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić, njegov zamjenik Danijel Jurjević i predsjednik Općinskog vijeća Joso Vrkljan-Jotan.

Ono što je netko odmah uočio u domu policajca Ivana jest besprijekorna čistoća i nazočnost radosne djece koja disciplinirano sjede, ne upleću se u razgovore starijih, ne „divljaju“ po kući… Mama Ružica ponosno nas upoznaje s obitelji.

-Najstarija je Marta(16), Marko je jedini sin (15), Magdalena(14), Mihaela(12), Marija(8), Ivana(4), Ana(2)  i Josipa stara 2 mjeseca. Starije cure mi puno pomažu, a sva djeca su Bogu hvala zdrava i dobra. A to je najvažnije. Dobri su u školi, skromna su i vrijedna.

Ponosni otac Ivan kaže da se on i sin Marko dobro snalaze  među tolikim djevojkama.

-Sin Marko mi govori: „Tata ne odustaj, pa moramo imati nogometnu momčad“. Djeca su najveće bogatstvo i mi smo stvarno bogati i sretni ljudi. Uvjeren sam da ćemo ih sve izvesti na pravi put i odgojiti dobre ljude, skromno kaže Ivan.

Župan Kolić:“Ovo je radost života koja se ne može ničim nadomjestiti“!

Dolaskom u Ličko Cerje  župan Milan Kolić najprije se želio upoznati s djecom. Uz rukovanje „pale“ su i „petice“ i razgovori o svakodnevnim aktivnostima, školi, igrama, željama… Predajući poklone kao  osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović župan je istaknuo nekoliko činjenica.

-Hvala vam kao roditeljima na velikoj hrabrosti, na ljubavi koju gajite prema djeci i nastojanjima da ih  usmjerite na pravi životni put. Razgovarajući s predsjednicom gospođom Kolindom Grabar Kitarović zamoljen sam da vam prenesen njezine iskrene pozdrave i najbolje želje. Zbog državničkih obveza danas nije mogla biti s nama, ali je zato  čvrsto obećala da će vas prvom prigodom dolaska u Liku svakako posjetiti. U svojem je pismu istaknula kako je  uvjerena da vaša obitelj nadahnjuje i druge očeve i  majke,  da budu svjedoci i nositelji života koji trebaju  Hrvatskoj iznad svega. Osim toga, predsjednica će uskoro predložiti i nove konkretne mjere populacije politike. Obitelj Miletić svima nama pokazuje ispravan put na kojemu nema posustajanja, put na kojemu je obitelj svetinja i nositelj života. Radost koju smo zatekli u njihovom domu je nešto što se ne može ničim nadomjestiti. Ona nas podsjeća i na središnju ulogu obitelji, kako nas uči naša kršćanska tradicija, rekao je župan Kolić. Njegovim se riječima i čestitkama pridružio i načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić, zahvalivši pri tome što su se Miletići nakon rata vratili na svoje, na ruševine iz kojih su nikle nove kuće. A mali i veliki Miletići skromni su i veseli, bez obzira kojega su godišta. Jedinac Marko se požalio ocu kako ne bi trebao stati, pa iz ovog doma valja ponijeti nadu da će se sretna 10-člana obitelj još povećavati.

H.J.