„Ukupna epidemiološka situacija u Ličko-senjskoj županiji znatno se poboljšala i ovo bi uskoro mogla biti „korona free“ županija!“

Ustvrdio je to župan dr. Darko Milinović tijekom današnje press-konferencije Stožera civilne zaštite održane u Gospiću.

-Od 866 nadzora noćas u ponoć izlazi nam 865 pa imamo nadzor u samo jednom slučaju. Riječ je o pacijentu koji je bio na letu iz Frankfurta. Njegov nadzor završava u subotu. Od 22 pozitivna na COVID-19, 21 je izliječen pa nam tako ostaje samo jedna pacijentica u Općoj bolnici Gospić. Njezin nalaz će se ponoviti narednog utorka. Ukoliko taj nalaz bude negativan, mi postajemo „korona free“ županija. U zadnjih 24 sata pristigli su nalazi za 11 briseva i svi su bili negativni. Razmišljamo i o demobilizaciji Studentskog doma u Gospiću jer tamo danas od ponoći neće biti zbrinut niti jedan pacijent. Zahvaljujem svima onima koji su bili i ostali na prvoj crti korona-obrane. Zato pozivam sve građane da i dalje budu odgovorni jer će takva odgovornost u mnogome doprinositi dobroj epidemiološkoj situaciji, rekao je župan Milinović. Dodao je kako je Ličko-senjska županija za pomoć gospodarstvenicima u Gradovima i Općinama pripremila 3,4 milijuna kuna i očekuju se dostave podataka kako bi se ta pomoć podijelila.

-Javili su nam se neki gradonačelnici i načelnici Općina koji su nam predložili da ta planirana sredstva uložimo u EU projekte koji će pomoći ukupnom gospodarskom razvoju, naglasio je župan dr. Darko Milinović.

Epidemiolog dr. Ivan Stanić ustvrdio je kako će otvaranje granica neminovno povećati rizik i mogućnosti širenja epidemije.

-To bi se moglo dogoditi zbog povratka naših ljudi iz inozemstva, kao i dolazaka turista. Na to moramo biti spremni u sezoni koja dolazi. Ono  na što se treba pripaziti je samoodgovornost svakoga od nas. Bilo kao članovima obitelji, bilo kao turistima. Realno gledajući svatko od nas potencijalno  može biti osoba s povećanim rizikom za širenje epidemije. Isto tako svatko od nas može puno toga učiniti vrlo jednostavnim mjerama: socijalna distanca, higijena ruku i prostora. U tom smislu nema opuštanja i dalje moramo biti vrlo odgovorni. Već pri samom ulazu u Hrvatski naša policija daje ljudima upute kako se ponašati i što činiti kako se epidemija ne bi širila. Pokažu li se sadašnje mjere nedovoljnima, uvijek se mogu vratiti na prijašnje stanje, rekao je novinarima dr. Ivan Stanić.

Županijski Stožer civilne zaštite će odmah reagirati na svaku sumnju na simptome COVID-19, izvršiti testiranja i pacijente staviti u samoizolaciju.

M.S./L.O.