Tek što je krenula ovogodišnja sezona cijepljenja protiv gripe u Ličko-senjskoj županiji, cjepiva više nema. Doslovno su planule prve 2000 pristiglih doza koje su bile raspoređene u Zavodu za javno zdravstvo, liječnicima obiteljske medicine i u gospićkoj ljekarni „Pablo“. Voditelj Odjela epidemiologije ZZJZ Gospić  dr. Ivan Stanić nije očekivao ovakvu situaciju.

-Svake godine se na području  Ličko-senjske županije protiv gripe  u prosjeku cijepi oko 4000 osoba. Zbog  trenutne epidemiološke situacije za ovu godinu zatraženo još dodatnih 1000 doza, dakle sveukupno 5000 doza cjepiva. U prvoj distribuciji stiglo je 2000 doza koje smo poslali cjepiteljima na području  županije. Zainteresiranost građana za cijepljenje protiv gripe ove je godine ekstremna pa su se  prve prispjele količine cjepiva vrlo brzo istrošile. Protiv gripe se nije kasno cijepiti u studenom niti u prosincu pa nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu s jednim dijelom ukupne količine cjepiva. Narednog tjedna stiže nova pošiljka cjepiva i cijepljenje će se nastaviti od ponedjeljka.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 Zavod za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina, zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite. Cijepljenje će ZZJZ Ličko-senjske županije osigurati samo za osobe s povećanim rizikom od komplikacija gripe koje nemaju svog izabranog liječnika na području Ličko-senjske županije, rekao nam je dr. Ivan Stanić.

L.O.