U RH još nema afričke svinjske kuge

Struka, zaštitari prirode i lovci su od početka ove godine podigli podosta „medijske prašine“ oko pojave afričke svinjske kuge u uzgajalištima domaćih svinja i lovištima u zemljama u okolici Hrvatske. Pri tome se posebna pozornost obraćala na divlje svinje jer ne postoji način da bi se toj divljači ograničio ulaz u nove sredine.

Zato je tijekom ove godine lovna sezona na divlje svinje produljena, ne bi li se smanjio fond te divljači i matičnih stada. Pri tome lički lovci redovno uzimaju uzorke ustrijeljenih primjeraka i nose ih na kontrolu u Veterinarske stanice. Iz Veterinarske stanice Gospić direktor dr. vet. med. Tomislav Rukavina po tom pitanju ima dobre vijesti.
-Afrička svinjska kuga na sreću nije zabilježena nigdje u Hrvatskoj. Od uzoraka divljih svinja koje su nam lovci donesli na analizu bilo je svega nekoliko uzoraka pozitivnih na trihinelu, dok je većina ustrijeljenih životinja bila potpuno zdrava. Treba vjerovati da će tako i ostati, zaključuje direktor Rukavina.

Nastavak ispod oglasa

Lani je zbog pojave afričke svinjske kuge na svinjskim farmama Bugarske i Rumunjske eutanazirano više od 200 tisuća primjeraka domaćih svinja. Ova opasna bolest se na sreću još nije pojavila u Hrvatskoj.

L. O.