U nazočnosti ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesne Bedeković, župana ličko-senjskog Darka Milinovića, župana primorsko-goranskom Zlaka Komadine i domaćina, gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine u senjskoj tvrđavi Nehaj održana je jutros konferencija na temu „Doprinos jedinica lokalne samouprave demografskoj revitalizaciji Like, Primorja i Gorskog kotara“.

Organizator konferencije je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u partnerstvu s Gradom Senjom, te ličko-senjskom i primorskog-goranskom županijom.

Kako je tijekom uvoda rekla ministrica Bedeković Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organizirat će u razdoblju 2019.-2020. u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave niz konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova kao i doprinosa demografskoj revitalizaciji.

-Zahvaljujem se Gradu Senju na partnerstvu u realizaciji ove konferencije, kao i županima Milinoviću i Komadini čije županije daju stalnu sinergiju pri rješavanju ove problematike. Nakon uspješno organizirane konferencije u Đakovu danas smo u Gradu Senju, obići ćemo sve županije gdje će se izložiti demografski izazovi s kojima se ova područja suočavaju, kao i moguća rješenja i primjeri dobre prakse. Zadnja konferencija bit će na prostoru Dalmatinske zagore. Konferencije održavamo na područjima koja su najviše pogođena depopulacijom. Ključ početaka revitalizacije i provedbe demografskih mjera je stvaranje pozitivnog ozračja, pri čemu najviše pomažu jedinice lokalne samouprave. Stvaranje uvjeta za egzistenciju na kojima ste svi vi ustrajali neophodne su za pozitivne pomake. Prva zadaća nam je povratak, a druga ostanak naših mladih. Problemi demografije po prvi puta su prioritet EU, pri čemu ova Vlada daje punu potporu u rješavanju ove problematike, naglasila je ministrica Bedeković. Punu potporu konferenciju dao je župan Zlatko Komadina ističući kako područje Gorskog Kotara svakim danom gubi mlade obitelji koje novi život traže izvan Hrvatske. Župan Darko Milinović nije dvojio kako je zajednička skrb presudna u rješavanju problema demografske obnove.

-Moram se prisjetiti da je nedavno na prostorima Ličko-senjske županije živjelo oko 200 tisuća ljudi, a danas jedva nešto više od 50 tisuća. Dobra vijest je što je broj trgovačkih društava u našoj županiji u porastu. U porastu je i broj dolazaka turista. Izvoz iz naše županije porastao je na 20 milijuna dolara. Kada bi netko ovo slušao protumačio bi kako smo zadovoljni s ovim podacima. Problem je u tome što nas je malo, a mi se sami ne možemo uhvatiti u koštac s problemima iseljavanja mladih. Zato bez strategije Vlade RH nema rješenja problema depopulacije. Kada je mladi čovjek ’90.-ih dolazio raditi u ovu županiju on je imao  za 30 posto veću plaću. Bez takvih mjera nema nam pomaka. Ili da poduzetnik bude na pet godina oslobođen poreza. Mi u Ličko-senjskoj županiji nismo nikada klonuli duhom, to smo već pokazali i uvijek ćemo se boriti da svaki naš stanovnik živi bolje. Temelj sveopćeg razvoja bazira se na demografskoj politici pa zato pozivam sve gradonačelnike i načelnike općina da zajednički stvorimo dobar temelj za sveopći napredak, rekao je župan Milinović. U ime grada domaćina na partnerstvu se zahvalio gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina. Ustvrdio je kako sva područja Hrvatske imaju slične probleme i izazove čiji je zajednički nazivnik depopulacija. Ovaj problem, ističe Rukavina, bit je napretka svake države, svake jedinice lokalne samouprave.

-Ništa se ne može bez ljudi jer oni su bit i smisao svega i sve se na koncu radi samo zbog ljudi, zaključio je gradonačelnik Sanjin Rukavina koji je zahvalio na partnerstvu Vlade RH i Grada Senja pri organizaciji ove konferencije.

Nakon konferencije ministrica Vesna Bedeković održala je radni sastanak sa županom ličko-senjskim Darko Milinovićem na temu aktualnih demografskih trendova s ciljem demografske revitalizacije.

L.O.