Već smo javljali o početku izvođenja radova na uređenju Pavlinskog trga u Senju. Radovi su započeli i odmah na kratko-stali. Tijekom izvođenja radova otkriveni su temelji crkve i samostana Svetog Nikole koji su se u prošlosti nalazili na toj lokaciji. Otkriveni su arheološkim nadzorom koji se obavlja zajedno s građevinskim radovima. Prema povijesnim podacima Pavlinski red ukinut je 1786. godine pa samostan i crkva nisu više bili u funkciji. HYPERLINK “https://cdn.midas-network.com/Ad/IndexAsync/42524?widgetPortalId=527&adCampaignId=7980&deviceTypeId=1&portalWidgetId=750&mclid=c7ab4f6bb4d848e9964da9abbec3c1ad” \t “_blank”

Na ovaj način će se radovima i arheološkim nadzorom istražiti izvorni izgled građevina. Budući su se u crkvama i njihovoj okolici nekada pokapalo ugledne velikodostojinike to je utvrđeno i za prostor crkve sv. Nikole gdje su otkriveni natpisi grobnih ploča iz 16. stoljeća.

Sva je sreća što je resorno Ministarstvo od ranije odredilo da se prilikom bilo kakvih zemljanih i građevinskih radova sve obavlja uz stručni nadzor arheologa. Na ovakav su način od potpunog nestanka spešeni brojni arheološki nalazi koji bi u protivnom sasvim nestali pod stotinama tona betona i asfalta.

L. O.