U Senju uspješno završen projekt „Zaželi“

Grad Senj nositelj je projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena na području Grada Senja“. Projekt ukupne vrijednosti 2.096.666,80 kuna i financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  U sklopu projekta zaposleno je 10 žena koje su kroz 24 mjeseca pružale potporu i pomoć za 76 krajnjih korisnika. Partneri projekta su Centar za socijalnu skrb Senj, Gradsko društvo Crvenog križa Senj i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Gospić, a rezultati projekta su predstavljeni na završnoj konferenciji putem radio Senja.

Na ovaj je način zaposleno 10 žena koje su kroz 24 mjeseca pružale potporu i pomoć za 76 krajnjih korisnika. Žene su pružale pomoć u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pripremi obroka u kućanstvima korisnika, održavanju čistoće stambenog prostor i domova korisnika, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, pružanju podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, kao i pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Također, u sklopu projekta ženama je omogućeno dodatno osposobljavanje – dodijeljeno je 10 potvrda o sudjelovanju u programu obrazovanja. Na ovaj način se  10 žena osposobilo za gerontodomaćice i tako su postale konkurentnije na tržištu rada nakon završetka projekta.

Nastavak ispod oglasa

Projekt je ostvario svoj cilj i svrhu, utjecalo se na smanjenje nezaposlenosti, osigurana je uključenost ciljne skupine, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te njihovo dodatno obrazovanje.

Kroz provedbu ovog projekta je prepoznata potreba pomaganja u zajednici, a sami projekt je višestruko koristan za sve sudionike te se na ovaj način nastavlja briga o starijim i nemoćnim osobama preko programa zapošljavanja žena „Zaželi – Program zapošljavanja žena na području Grada Senja – faza II“.  

L.O.