U Smiljanu slavljena Gospa Karmelska

Župa Blažene Djevice Marije Karmelske u Smiljanu pripremila se na proslavu svoje zaštitnice trodnevnicom od 13. do 15. srpnja. Jutarnji program na blagdan Gospe Karmelske započeo je na brdu Krčmar na visini  773 m. Tom je prigodom otvorena Poučna staza s postajama križnog puta te uprizorenje Vile Velebite isklesane u stijeni na vrhu brda. Potom je župnik preč. Nikola Turkalj zaželio dobrodošlicu uzvanicima i svi ostalima na prekrasnu uzvisinu brda Krčmar, ili Ličkog Karmela s kojeg se pruža ppogled na Ličko polje na kojem se nastanio grad Gospić sa okolnim mjestima, selima i zaseocima. Odavde oko seže prema ponosnom i opjevanom Velebitu, sa  svojim vrhuncima od Svetog Brda, Vaganskog Vrha, do Visočice. Slijedilo je  presijecanje vrpce i otvorenje poučne staze i vidikovca Krčmar. U ime  Grada Gospića i nositelja radova vrpcu je  prerezao Karlo  Starčević, gradonačelnik i Milan Mataija, direktor Komunalca. Bistu Vile Velebita otkrili su umjetnik Dubravko Radman i Ivica Tomljenović.

U župnoj crkvi Gospe Karmelske u Smiljanu gdje je svetu misu predvodio  gospićko-senjski biskup Zdenko Križića koji će predvoditi misno slavlje u čast nebeske zaštitnice, blagoslovio je  Križni put i svećenike koncelebrante: bogoslove, sjemeništarce, sestre redovnice, vjernike i hodočasnike. Posebnu dobrodošlicu biskup je zaželio Karlu Starčeviću, gradonačelniku Gospića, Ani Mariji Zdunić predsjednici Gradskog vijeća, Ernestu Petriju, ličko-senjskom županu sa suradnicima, Katici Prpić, ravnateljici Uprave za graditeljstvo i procjenu vrijednosti nekretnina pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Nastavak ispod oglasa

Biskup je pri tome istaknuo je Dubravka Radmana, čije su ruke isklesale 14 postaja križnog puta, Vilu Velebita, ličkog Vuka i hajduka s ostalim sadržajima. U smiljanskoj crkvi danas je kršten mali David. Bilo je ovo tek drugo krštenje u ovoj godini, dok je devet župljana umrlo.

L.O.