-
-

 

Mate Devčić, Tomo Dujmović i Petar Rožman 13. listopada 1991. godine kao pripadnici voda Vojne policije HV, u tadašnjem srbočetničkom uporištu Staro selo izgubili su živote braneći oltar Domovine. Njih su iz zasjede mučki ubili pripadnici srbočetničkih formacija.
Njima su danas kod spomen obilježja poklonili i odali pijetet predstavnici Grada Otočca predvođeni gradonačelnikom Stjepanom Kostelcom, pripadnici Posebne jedinice policije „Sokolovi“ 1991., MUP-a, UHDDR Otočac te obitelj poginulih.
Tom prigodom gradonačelnik Kostelac kazao je da ispred Grada Otočca u suradnji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata danas su se došli pokloniti trojici poginulih hrvatskih branitelja Mati Devčiću, Tomi Dujmoviću i Petru Rožmanu. Odajući počast njima sjećamo se i žrtava branitelja koji su stradali u Brlogu, Drenovom Klancu i Glavacima. Upravo su oni i njihove obitelji podnijeli najveći teret rata. Branitelji koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku danas sigurno ne bi bili zadovoljni ovakvom Hrvatskom kakva je, stoga mi koji smo aktivni u političkom i gospodarskom životu moramo pokloniti više pažnje da se iz društva otklone brojne devijacije kako njihovi životi koji su položeni za Domovinu ne bi bili uzaludni.
Sjećanja na ratne dane u listopadu 1991. godine evocirao je pukovnik u mirovini Davor Peitel dok se na dane pogibije prigodnim riječima prisjetio Josip Grčević.
Podno spomen obilježja zapanjene su svijeće i položene cvijeće u vječni spomen trojici hrvatskih vitezova.
Dražen Prša