U spomen na poginule branitelje u „Oluji“

0

U povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac upriličio je prijem za ratne zapovjednike 133. Brigade HV.
Kod spomenika hrvatskih branitelja Domovinskog rata gradonačelnik Stjepan Kostelac sa suradnicima položio vijenac i zapalio svijeću u spomen poginulim hrvatskim braniteljima. U spomen poginulima hrvatskim vitezovima vijence su položili i svijeće zapalili zamjenica župana ličko senjskog Ivana Tomaš, predstavnici udruga pristeklih iz Domovinskog rata, Općine Brinje, HV-a i MUP-a, DVD-a Otočac, civilnih udruga kao i brojni stanovnici Grada Otočca.
O danima obrane Domovine govorio je umirovljeni pukovnik Davor Peitel koji je tom prigodom kazao da su se okupili na ovom mjestu, koje simbolizira svu veličinu stradanja i patnje građana Grada Otočca i njegovih branitelja. Ovo je trenutak kada se trebamo prisjetiti svih onih koji su nesebično dali sebe, koji su prvi stali na branik naše Domovine da bi se mogao dogoditi ovaj veličanstveni dan, dan oslobođenja, Dan hrvatskih branitelja, naše policije, vojske. U ovoj veličanstvenoj borbi imali smo 112 poginulih i umrlih hrvatskih branitelja.
Potom su kod spomen obilježja u Založnici, nedaleko Otočca, izaslanstva gradova Otočca, Senja, Crikvenice, Novog Vinodolskog, općina Brinje, Općine Vinodolske, Vrhovina, zamjenici župana Ličko senjskog Ivana Tomaš i Sanjin Rukavina, članovi obitelji poginulih, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HV-a, MUP-a odali počast i pijetet 19 poginulih branitelja u „Oluji“. Mjesto stradavanja 19 hrvatskih vitezova pripadnika 133. Domobranske pukovnije Otočac, mjesto je na kojem je živote položilo najviše hrvatskih branitelja tijekom vojno redarstvene akcije „Oluja“ na području Ličkoga ratišta.
O tijeku same vojno redarstvene operacije „Oluja“ govorio je umirovljeni pukovnik Ivica Brajković koji je kazao da je na današnji dan prije 20. godina hrvatska vojska oslobodila svoj privremeno okupirani teritorij od strane pobunjenih Srba. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih km ili 18,4 % ukupne površine RH. Nakon početnog djelovanja snaga hrvatskog ratnog zrakoplovstva i uništenja neprijateljskih sustava veze te topničke primjene po vojnim ciljevima, snage HV krenule su operaciju istodobno, iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 km. Na pomoćnom smjeru glavnog napada Glavnog stožera učestvovali su pripadnici 133. Pukovnije HV. Popunu sa vojnim obveznicima vršili su Uredi za obranu Otočac, Senj i Crikvenica ili bolje da razumijemo, Grad Otočac, Grad Senj, Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenica, Općina Brinje, Općina Vinodolska, i to je bila 133. Pukovnija HV. Da se ne zaboravi, prvog dana vojno redarstvene operacije „Oluja“ 4. kolovoza 95. godine oslobodili smo selo Dabar, došli nadomak Petrinić polja i ušli u selo Založnica te stavili pod nadzor prometnicu Otočac – Vrhovine. Petog kolovoza, drugog dana nastavljen je napad Petrinić poljem, Gornjim Doljanima i Založnicom. Šestog kolovoza uvodimo snage iz pričuve, 1. Bojnu 150 pješačke brigade iz Zagreba te s njima i djelom snaga 3. bojne 133. Pukovnije Otočac u potpunosti slamamo neprijateljski otpor te oko 18 sati ulazimo u Vrhovine. Tim je izvršena krajnja zadaća 133. Pukovnije. Nakon nekoliko dana domobilizirali smo 2. i 3. Bojnu i sa 1. Bojnom, topničko raketnom bojnom i ostalim pristožernim postrojbama odlazimo na obranu državne granice u širem prostoru Donjeg Lapca. Na žalost, san o oslobađanju svoje Domovine nisu dočekali svi, zato se uvijek moramo sjećati poginulih pripadnika koji su život podarili na oltar Domovine, a to su Robert Barbić, Donko Barbijani, Tomo Biondić, Zvonimir Dubravčić, Niko Jerković, Alen Kapelari, Milan Katalinić, Boris Malinarić, Darko Margeta, Teo Martinčić, Anton Mataija, Domagoj Rukavina, Željko Sekula, Neven Šarenić, Dragan Tomljenović, Mijo Tonković, Zdravko Vranić, Milan Vukelić, Josip Vuković“- kazao je umirovljeni pukovnik Ivica Brajković.
Dražen Prša