U spomen na Slavka Cetinjanina

2

Brlog – Na 21.obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata u Gackoj dolini Slavka Cetinjanina, kod spomenika u Brlogu, danas su u organizaciji Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“ i Policijske postaje iz Otočca cvijeće položili i svijeće zapalili načelnik PP Otočac Mladen Kranjčević sa policijskim službenicima te predsjednik Udruge Milenko Kovačić i tajnik Ivan Bižanović. Duhovnik Udruge don Anđelko Kaćunko održao je službu riječi, molitvi i blagoslov.

Već krajem 1990. i početkom 1991. godine u policijske redove pristupio je veći broj mladih hrvatskih policajaca koji su sva pravila policijske struke morali svladati što kvalitetnije, u što kraćem roku. Njihovo domoljublje i čvrsta volja bili su dodatni “vjetar u leđa” zbog kojih su ustrajali te hrabro i ponosno stali na prve crte bojišnice. Nakon tragičnih događaja u bližem i daljem okruženju Hrvati su postali jedinstveni, svjesni da je rat neizbježan i da je pred vratima.

Oglas

„ i ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije prvog hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko Otočca.

Hrvatski redarstvenik Slavko Cetinjanin mučki je ubijen 19. srpnja iz zasjede. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo Lika i Gacka dolina biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba.

Tog kobnog dana, 19. srpnja 1991. godine prema terorističkom planu srpskog agresora u 21,15 sati iz zasjede na križanju državne ceste Otočac-Žuta Lokva i županijske ceste prema Drenovu Klancu izvršen je oružani napad na policijsku ophodnju od strane skupine pripadnika paravojnih formacija srpskog agresora, kojom prilikom je na mjestu ubijen pričuvni policajac, 28-godišnji  Slavko Cetinjanin“ – kazao je  Mladen Kranjčević, glavni policijski inspektor, načelnik Policijske postaje Otočac.

 

” Kad god dođe ovaj dan za mene je uvijek posebno težak jer mi se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragično zbivanje. Spominjući se danas poginulog  hrvatskog redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome.

 

Neka ova smrt bude opomena svima da je hrvatska zemlja nastala na prolivenoj krvi mnogih i da nikome nije ponuđena kao tržišno blago probitka i politikanstva. U vremenu u kojem se kradu svetinje naše povijesti, uništavaju hramovi srca i obitelji, pustoši budućnost i stvaraju prazna ognjišta, znajmo prepoznati gdje je život i što nam je činiti da ga bude – kazao je Ivan Bižanović, tajnik Udruge Posebne jedinice policije – glavni policijski inspektor u.m.

Obraćanje okupljenim i molitvu na mjestu pogibije ispred spomenika uputio je don Anđelko Kaćunko, duhovnik Udruge PJP “Sokolovi 1991” i župnik u Kompolju i Brlogu.

Uoči blagdana Sv. Ilije proroka okupila nas je ovdje ljubav i sjećanje na našeg palog branitelja Slavka, koji je svoj život darovao za slobodu svoje Domovine. Njegova smrt, kao i pogibija ostalih naših branitelja, sve nas je duboko potresala, a osobito njihove najmilije.

Njihove obitelji još uvijek duboko proživljavaju njihov odlazak, ali ipak svi zajedno žrtvu naših branitelja danas doživljavamo ne kao gubitak, nego na nju gledamo s ponosom i velikom zahvalnošću. I Slavko nas je napustio u vremenu ponosa i slave – teške dane obrane nazivali smo hrvatskim “Velikim petkom”, ali smo svi također živjeli u dubokoj vjeri da je žrtva naših branitelja najava uskrsnuća slobodne Hrvatske, koju su i naši pokojni branitelji sanjali i za nju živjeli.

Nemamo namjeru naše pokojne branitelje proglašavati svecima, ali u njihovoj žrtvi ima jedna proročka dimenzija – kao što je život starozavjetnih proroka bio navještaj nade u obnovu naroda, kao što je žrtva Isusova preteče Ivana Krstitelja najava velike novosti po Isusu Kristu, tako je i na svoj način žrtva našega Slavka – koji je bio “preteča” drugim palim braniteljima – zapravo “prvi glas” Gacke doline u novo razdoblje njezine i hrvatske povijesti.

Naše okupljanje ovdje i ovaj spomen-čin također su ispovijest naše vjere da se po muci i smrti Kristovoj nadamo i uskrsnuću naše preminule braće.

Stoga vas pozivam da u duhu te vjere svi zajedno sudjelujemo u ovoj molitvi, koju Bogu – gospodaru života i smrti – upućujemo za pok. Slavka i za sve naše branitelje koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, kazao je don Kaćunko.

 

Dražen Prša