U Srbu će se graditi kapelica

Na zadnjoj sjednici Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije razgovaralo se o mnogo toga. Kao „fus-nota“ pojavljuje se inforamcija o gradnji liturgijskog prostora za vjernike katoličke vjeroispovijesti u Srbu. Srb je ionako dislocirana sredina, a prijelazom obližnje Općine Gračac u Zadarsku županiju ovo mjestašce u istočnoj Lici po mnogo čemu je ostalo „Bogu iza nogu“.

Nakon Domovinskog rata u Srbu su novi život  potražili progranici hrvatske nacionalnosti iz BiH.  Mnogi od njih su iskreni vjernici, ali u Srbu odavno ne postoji katolička crkva, dok su Srbi svoju pravoslavnu sami srušili 1945.  birajući  između vjere i beneficija komunizma. Izabrali su ovo drugo. Svete mise su se u Srbu godinama održavale u malenom prostoru u zgradi pošte. Budući da to mjesto pripada Lapačkoj župi za razgovor smo zamolili vlč. Dinu Rupčića, župnika iz crkve Svetog Ivana Pavla II.

-U Srbi trenutno živi 55 vjernika katoličke vjeroispovijesti. Za izgradnju kapelice postoji potreba, postoji i projekt, ali još uvijek nema lokacije na kojoj bi se ona gradila. Nadamo se da ćemo više znati na proljeće jer postoji potreba gradnje prikladnoga liturgijskog prostora za vjernike u Srbu, kao i za  rad na promociji duhovnih zvanja, rekao nam je vlč. Rupčić.

L.O.