U srijedu trebamo biti na koncertu

Sasvim očekivano  Gospićke glazbene večeri ostvarile su svoj naum i šesnaestu sezonu za redom dale ličkoj metropoli onaj kulturni agens koji ga činim prepoznatljivim urbanim središtem. Na raznolikosti kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja koji se priređuju u Gospiću mogla bi pozavidjeti i veća (čitaj: bogatija) središta. Netom započeti ciklus manifestacija „Srpanj u Gospiću“ , uz spomenute Gospićke glazbene večeri, obojile su život nešto vedrijim nijansama od još uvijek recesijske sive  svakodnevice. Zaključimo priču o Gospićkom glazbenim večerima.

Sve je ove godine krenulo   još koncem svibnja, kada je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ doslovno zabljesnuo Pjevački zbor „Degenija“ Odsjeka za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru. Bolji nego li ikada prije glasovi i repertoar „Degenije“ pod ravnanjem prof. Tvrtka Sarića ovim su koncertom na neki način označili prekretnicu u radu zbora koji se izdigao iznad prosječnosti i sasvim neočekivano dobio veliki broj štovatelja. Spominjemo ih na izdvojen način jer je, osim prof. Sarića, riječ o skupini amatera koji su marljivim  radom i kvalitetom pokazali kako svi mi na amaterizam gledamo počesto sasvim  pogrešno, s dozom nepravednog podcjenjivanja.

Nastavak ispod oglasa

Nastavak Gospićkih glazbenih večeri pripao je profesionalcima. Na violini se predstavio Martin Draušnik, slijedio je znameniti Zagrebački kvartet, pa Dubrovački gitaristički trio. Na violončelu smo slušali Mihovila Karuzu, uz klavirsku pratnju Terezije Cukrov, dok nam se Srđan Bulat predstavio na gitari. Posljednji koncert ovogodišnjih Gospićkih glazbenih večeri pripast će domaćim snagama.  Za ovu je prigodi gitarist prof. Tvrtko Sarić uvježbao repertoar s Ivanom Rukavina, članicom i solisticom zbora „Degenija“. Nema sumnje u opravdanost ovog izbora za zatvaranje ovogodišnjeg serijala koncerata. Oni koji dobro poznaju prof. Tvrtka Sarića govore kako mu ime odlično pristaje jer se tvrdoglavo bori protiv glazbenih stereotipa i uz mnogo truda, svojega i njegovih suradnika, uspijeva  u konačnici izvući ono najbolje. U to ćemo se zacjelo ponovno uvjeriti ove srijede, 8. srpnja od 20.30 sati u dvorani POU u Gospiću, na završnom koncertu ove sezone 16. Gospićkih glazbenih večeri.

H.J./M. S.