U subotu novi pokušaj postavljanja spomen-ploče Juri Francetiću

Udruga Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore (HAZUD) organizira cjelodnevni program sjećanja na žrtve “o i oko tzv. Dana ustanka 27. jula/srpnja u Srbu”. Okupljanje počinje u 11 sati misom pomirenja u crkvi Presvetoga Trojstva na Trgu Franje Tuđmana, dok će u 12 sati kod Spomenika braniteljima u Gradskom parku biti održana molitva odrješenja koju će predvoditi don Anđelko Kaćunko.

Nakon toga, članovi te udruge najavili su da će ponovno pokušati postaviti spomen ploču na rodnu kuću ustaškog zapovjednika Jure Francetića, stoji u najavi događaja Hine. Udruga je postavljanje spomen ploče Francetići najavila za 1. srpnja, ali je Vlada 28. lipnja osudila tu namjeru kao “veličanje ustaškog zločinačkog režima” što je protivno izvorišnim osnovama Ustava, te poručila da će postupati u skladu s Ustavom i zakonima i štititi ugled i interese Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

Vodstvo Grada Otočca je tad poručilo da “ne želi ekstremizam” u gradu, a policija je organizatorima oduzela ploču, koja tako nije postavljena 1. srpnja, a protiv organizatora skupa obilježavanja obljetnice rođenja ustaškog časnika Francetića u Otočcu podnijela optužne prijedloge tereteći ih da su uzvikom „Za dom spremni“ i isticanjem nezakonitih simbola remetili javni red i mir.

Optužni prijedlozi podneseni su protiv 87-godišnjeg predsjednika udruge HAZUD-a Dragana Hazlera, koji je kod rodne kuće Juri Francetiću uzvikivao „Za dom spremni“ i glasnogovornika te udruge 74-godišnjeg Ivana Biondića, koji je papirnatu presliku ploče Francetiću nalijepio na spomenik braniteljima Domovinskog rata.

HAZUD želi obilježiti 105. obljetnicu rođenja „hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata koji se borio protiv udruženja talijanskog i srpskog fašizma“, stoji u pozivu.

L.O.