U susret Danu hrvatskih mučenika

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović
Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović
Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović

GOSPIĆ – Danas je u prostorijama ordinarijata Gospićko-senjske biskupije održana press konferencija na kojoj je predstavljen kalendar hrvatskih mučenika za 2014. godinu kao i detalji proslave Dana hrvatskih mučenika koja se održana u subotu 31. kolovoza.

– Europski dan sjećanja obilježit ćemo misom u CHM i gospićkoj katedrali, a Krbavsku tragediju 9. rujna Pogovorom o načinima kako su se sve koristile pobjede i oslobođenja, kazao je biskup Bogović te istaknuo kako je povod je 1700. obljetnica Milanskog edikta 313. godine kojim su svim ljudima u Carstvu priznata jednaka prava.

Nastavak ispod oglasa

Od prošle godine Dan hrvatskih mučenika je u zadnju subotu u kolovozu, između dana Krbavske tragedije i Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a ove godine to je 31. kolovoza.

Misno slavlje će predvoditi nadbiskup mons.dr. Nikola Eterović, tajnik Biskupske sinode u Vatikanu, uz druge biskupe i svećenike sa svojim hodočasnicima.

– Dan hrvatskih mučenika želi staviti u prvi plan našu mučeničku prošlost. Tu prošlost izražava cjelokupno izdanje CHM, kao i pojedini djelovi.  To smo željeli izraziti i kalendarom za 2014. godinu u kojem se kroz svaki mjesec, u riječi i slici, provlači ta mučenička poveznica – kazao je Bogović.

Za ovogodišnji Dan hrvatskih mučenika objavljen je i časopis Hrvatski martirologij “Hrvatska vjernost”, osim toga bit će tiskan i Zbornik radova o žrtvama komunističke vladavine – knjiga s preko 700 stranica koja sadrži izlaganja s Međunarodnog znanstvenog skupa 24. i 25. travnja prošle godine.

Na press konferenciji je predstavljena nova web stranica udbinske Crkve hrvatskih mučenika na adresi www.chm-udbina.com.hr  koju je predstavio Tomislav Rogić, udbinski župnik.

 

L.O.