Prije pola godine nedaleko od Brinja započela je realizacija najvećeg projekta u ovoj općini. Gradi se kogeneracijska elektrana na biomasu „BE-TO“ Brinje, ukupne  snage 5,7 MWel i 10 MWt toplinske snage. Vrijednost projekta procijenjena je na vrijednost od oko 18.5 milijuna eura. Izvođač ovoga projekta je poduzeće „Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja“ koje je nedavno  pristupilo montaži strojarskog dijela opreme. Instaliran i najsloženiji dio opreme, modul predgrijača težine 60 tona i dužine 22 metra.

Ovih dana radi se na potpunom zatvaranju glavne zgrade kogeneracijske elektrane, dok radovi u unutrašnjosti energane neprestano traju. Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić (HSS) učestalo je u kontaktu s izvođačima radova i navodi kako svi građevinski radovi napreduju prema planu.

-Trenutno radi na vanjskim instalacijama vodovoda i struje, a ne zaostaje niti ugradnja potrebne opreme koja će bukvalno šumski otpad pretvarati u električnu i toplinsku energiju. Mi kao Općina puno očekujemo od ovoga projekta.d ovoga projekta. Svako ulaganje, svako novo radno mjesto dobro su došli svakoj općini pa tako i Brinju. Ovo su velika ulaganja, a Općina Brinje je na ova ulaganja dodala 70 posto troškova vezanih uz nerazvrstane pristupne ceste. Asfaltirali smo 1,5 km nove pristupne ceste prema  energani. Od investitora smo dobili informaciju kako će u prvoj fazi rada energane biti zaposleno najmanje 20 ljudi. Budući se na ovome neće stati, prilikom proširenja postojećih kapaciteta posla bi moglo biti za dodatnih 60-ak ljudi. Općina Brinje nema toliko nezaposlenih pa to znači da ćemo radnike doslovno „uvoziti“ iz drugih sredina, rekao je novinarima načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić.

Planirani rok završetka radova na brinjskoj energani je mjesec travanj naredne godine.

L.O.