Kako bi se pridonijelo osvješćivanju građana o problemu nasilja nad ženama poglavito žena iz ruralnih dijelova naše županije, te formiranju  zdravih stavova o pravima koje je neophodno primijeniti kako bi se eliminiralo nasilje nad ženama u svim svojim pojavnim oblicima, danas je u prostorijama Kulturno informativnog centra Općine Udbina prezentiran preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova „Lily“ – spriječimo nasilje prema ženama. Projekt je razvilo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s brojnim partnerima, a usmjeren je na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama.

Prezentaciji projekta „Lily“ prisustvovao je načelnik Općine Udbina Josip Seuček, policijska službenica za prevenciju PU ličko-senjske Sandra Tošić Kružičević, kontakt policajka PGP Korenica Ana Ugarković i predstavnice Općinskog društva Crvenog križa Plitvička jezera Anita Ugarković i Brankica Orlović.

Sustavno ulaganje u prevenciju i sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama strateški je cilj Vlade Republike Hrvatske, a sam projekt sastavni je dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji, koji je u izradi, a koji svojim aktivnostima i komponentama podupire strateške dokumente Vlade RH.

Predstavljajući projekt, policijske službenice su naglasile kako je njegov cilj osvješćivanje javnosti da se nasilje nad ženama i u obitelji događa u „četiri zida“, ali i da tamo ne treba i ostati, kao i da njegove posljedice trpe žrtve, šira obitelj i društvo u cjelini.

Posredstvom Vijeća za prevenciju Općine Donji Lapac za svrhu promicanja projekta „Lily“ osigurane su tenisice „#RESPECTUS Lily“ tvrtke Borovo i „La Donna“, izrađene s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti, a koje su uručene prisutnima uz poruku da nasilje prema ženama predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, u čijem sprečavanju trebamo sudjelovati svi.

L.O./PULS