Organizatori prosvjeda, braća Siniša i Dubravko Krčmarek iz pokreta “Građanska solidarnost” poručuju svima onima koji su nezadovoljni programom HTV-a i nepoštivanjem osnovnih  demokratskih standarda javne televizije, da se u utorak 18.10. u 17 sati, u što većem broju okupe na Trgu Bana Jelačića, odakle će krenuti prosvjedni mimohod prema zgradi HRT-a na Prisavlju. Donosimo u cijelosti i proglas “Festivala demokracije”, koji podupiru  brojne udruge građana te nezavisnih aktivista, okupljenih u Aktivističkoj mreži UZMAH (Udruge zajedno – Mreža aktivista Hrvatske):


“Očigledno da javni medijski servis državljana RH ne ispunjava svoju namjenu, a to je objektivno informiranje državljana RH koji su po zakonu obavezni plaćati TV pristojbu. HTV-je u potpunosti podložan političkoj vlasti  te služi  promoviranju podobnih grupacija, a ne  objektivnom informiranju. Slobodnog i neovisnog novinarstva gotovo da uopće nema. Samo jedan podatak  – sada pred izbore najavljuje se otpuštanje 400 zaposlenika, zar to nije dovoljan dokaz koliko su podložni diktatu političkih elita?

Kada se uzme u obzir jednostrano medijsko manipuliranje javnosti o najvažnijem i najodgovornijem pitanju današnjice, a to je hrvatski referendum o neulasku ili ulasku u EU, svima je jasno da tu nema objektivnog informiranja. Ne samo da HTV nije povela odgovornu i objektivnu javnu raspravu o ulasku u EU, već je referendum prava tabu tema na toj televiziji, koja u svom informativnom programu uporno prejudicira hrvatski ulazak u tu zajednicu država.

http://www.lika-online.com/otvoreno-pismo-udruge-i-mene-se-pita-hrt-nekorektno-prejudicira-ulazak-hrvatske-u-eu

Manipulativna praksa HRT-a ne zaustavlja se na ovoj tematici, već se tabuiziraju sva pitanja i teme koje bi mogla naštetiti vladajućoj političko-korporativnoj eliti.

ZAHTJEVI PROSVJEDNOG SKUPA

1.Opširna i svakodnevna javna rasprava na temu – ZAŠTO DA, A ZAŠTO NE U EU. Tražimo da se u specijalizirane emisije  pozovu svi koji se ozbiljno bave tematikom EU, uz pošten omjer onih koji zastupaju ulazak u EU, kao i onih gostiju koji se njemu protive.

2.Da se noćni program HTV (sada su samo reprize) stavi u službu građanskih inicijativa tako da se mogu promovirati razne građanske akcije ,kao i udruge građana koje zbog premalog informativnog prostora nemaju mogućnosti javnost informirati o svojim aktivnostima. Ova prijedlog smo već odavno predali svim relevantnim službama, od vodstva HRT-a i programskog vijeća, do Vlade  i Sabora RH. Jedino nam je zasad odgovorio urednik HRT-a i to na smiješan način, rekavši da se on “ne želi miješati”.

3. Da se na HRT teletekstu i internetskoj stranici sustavno objavljuju cjelokupni sadržaji pregovaračkih poglavlja.

4.Da se na HRT teletekstu i internetskoj stranici objavi prevedeno zakonodavstvo EU.

5. Da se na HRT-u konačno progovori o slijedećim ključnim temama kao što su:

– zaštita pitke vode i hrvatskih općih dobara

– korporativni kapitalizam i dužničko ropstvo

– nezavisni programi za oporavak hrvatskog društva, socijalno zapošljavanje, kao  i novi ekonomski koncepti koji vode samoodrživosti Hrvatske

– praćenje aktivnosti udruga građana i njihove aktivističke borbe za bolje i pravednije hrvatsko društvo

O svim ovim nabrojanim točkama bi prava javna i narodna televizija morala voditi računa  puno prije apela, prosvjeda i izraza nezadovoljstva svojih pretplatnika. No, kako smo svi zajedno svjedoci da se ova ustanova godinama oglušuje o naše apele i ignorira zahtjeve običnih građana, odlučili smo se na ovaj trajni prosvjed, sve dok se naši zahtjevi ne uvaže.

KONCEPT I CILJEVI PROSVJEDA  

Pokretanje ovakvog kontinuiranog zaposjedanja prostora ispred HTV-a ne služi samo provedbi gornjih  zahtjeva i osiguravanju slobode javnog medija, nego i za pokretanje čitavog niza građanskih akcija,peticija,humanitarnih akcija itd. Ostvarenje slobodnog javnog medija, preduvjet je umrežavanju svih građana koji žele slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Svaka skupina koja se pridruži prosvjedima, imat će potpunu slobodu kreativnosti, ali neće se tolerirati nikakve nasilne metode, govor mržnje ili javno omalovažavanje bilo koje skupine koja se odazove na prosvjed. Prihvatimo različita stajališta, a djelujmo zajedno kroz zajedničke ideje općeg dobra.

I za kraj još jedna važna informacija:  Svaka organizirana skupina ili pojedinci koji do 18.10.2011. prijave prosvjed na Slavonskoj Aveniji ispred HRT-a (prijavljuje se  u Polcijskoj postaji Trnje i Poglavarstvu grada Zagreba), imati će pravo modelirati prosvjedni skup i predlagati nove prosvjedne zahtjeve, kao i dorađivati cjelokupni koncept. Proširenje zahtjeva i koncepta će se održati 3.11.2011,  i to javnim glasovanjem svih okupljenih pred HRT-om. Svi oni koji do 18.10.2011. ne ispune tu prijavu, moći će naravno sudjelovati na skupu i davati ideje, ali neće biti uključeni u rad Organizacijskog odbora “Festivala demokracije”. Na ovaj način želimo izbjeći sve nejasnoće o organizatorima i postići što transparentniji rad umreženih državljana Republike Hrvatske. Na ovaj prosvjed pozvani su svi građani RH, a mole se posebno glazbenici da se uključe u akciju i da organiziraju spontane koncerte pred HRT-om te time daju svoj obol konačnoj pobjedi pravde, demokracije i istine u Republici Hrvatskoj.

U ime organizatora:

Dubravko Krčmarek

Pokret “Građanska Solidarnost”