U Velikoj Kladuši blokade i prosvjedi zbog eskalacije migrantske krize

0
Foto: Uskinfo.ba

Stotine građana Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini u nedjelju navečer blokirali su prolaz cestom kod kampa za ilegalne migrante u tom gradu izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog eskalacije migrantske krize.

Blokada ceste kod kampa “Miral” uslijedila je nakon sukoba nezadovoljnika s vozačem jednog autobusa u kojemu je bio veći broj migranata.

Oglas

Autobus koji prometuje na komercijalnoj liniji ka Bihaću nezadovoljnici su pokušali zaustaviti odnosno spriječiti iskrcaj putnika a potom su na njemu razbili vjetrobransko staklo.

Reagirala je lokalna policija nastojeći spriječiti nove sukobe.

Incident kod kampa za ilegalne migrante u Velikoj Kladuši uslijedio ne dan nakon što su u tom gradu održani mirni prosvjedi na kojima su građani upozorili kako je stanje u tom gradiću preplavljenom migrantima postalo neizdrživo.

Žalili su se zbog ugrožene sigurnosti te sve brojnijih pljački i paljevine napuštenih objekata u kojima migranti traže privremeni zaklon.

Tražili su da se kamp “Miral” u kojemu boravi oko 1300 migranata odmah zatvori te da se izmjeste i tisuće njih koji lutaju ulicama i spavaju po parkovima i u napuštenim objektima.

Procjena je vlasti Unsko-sanske županije kako u tom dijelu BiH boravi najmanje sedam tisuća ilegalnih migranata.

Polovica ih je u prihvatnim centrima u Bihaću i u Velikoj Kladuši dok ostali borave na otvorenome i čekaju priliku za prelazak granice s Hrvatskom.

L.O./H