Na lokalitetu bivšeg vojnog poligona vojne tvornice „Marko Orešković“ iz Ličkog Osika ovih dana je živo. Na lokalitetu zvanom Gujina kod zaseoka Vukšić sagrađen je ’50.-ih godina i služio je za ispitivanje kakvoće mina i topničkih zrna. O ovoj namjeni danas svjedoče dva tunela u koja su se ispaljivali topnički projektili napunjeni smjesom čija je specifična težina bila najbliža klasičnom eksplozivu trotilu (TNT). Cilj ispitivanja bio je ustanoviti balističke osobine topničkog streljiva. Za bojeve mine i topnička zrna postoji i danas betonski bazen u koji su te ubojite predmete zakopavali, a eksplozija izazivala elektro-upaljačem. Da bi se vidio učinak eksplozije prosijavao se pijesak i sakupljale krhotine po kojima se utvrđivala valjanost čelika za ovu vojnu namjenu.

Lički lovci danas  imaju nekoliko strelišta među kojima su i ona koja nemaju uporabnu dozvolu. Najčešće zbog sigurnosnih razloga, neka zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Hrvatski lovački savez odlučio je preko ŽLS riješiti ovaj problem i izgraditi strelište na prostoru bivšeg poligona. Teren smo obišli u pratnji članova LD „Dijana“ iz Gospića: Milana Zalovića-Miše i  Bertila Borčića-Beće. Mišo je voditelj  streljačke sekcije Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjska  županije. Teren na bivšem poligonu sada  je razrovan, a hrpe granja i korijenja svjedoče o nastojanjima prirode da povrati ovu površinu. Milan Zalović-Mišo kaže:

-Bit će ovo strelište Hrvatskog lovačkog saveza, a  o njemu će skrbiti Lovački savez Ličko-senjske županije. Bit će to strelište s pokretnim metama za ciljanje iz lovačkog naoružanja, dok ćemo u tunelima izgraditi strelište za gađanje  pištoljima. Imovinsko-pravni odnosi su uređeni, ishodovan esu sve potrebne dozvole i započelo se s radovima. Umjesto da skupo plaćamo radne strojeve i radnike mi smo sami krčili ovu šikaru. Kada smo započeli s radom ovdje se nije moglo proći. Na jednu upravnu zgradu postavili smo novi krov i spriječili daljnje propadanje. Do sada sve ovo stoji oko milijun kuna, ali bi stvarna cijena bila četverostruka. Naša je sreća da među lovcima ima dosta poduzetnika koji žele i mogu pomoći, rekao nam je Zalović.

Na bivšem bazenu za ispitivanje vojnih ubojnih sredstava netko je iskopao topničko zrno 105 mm. Bezopasno je pa predstavlja suvenir iz nekih prošlih vremena. Bertil Borčić pokazuje ploču s upozorenjem o mogućim minama, ali su ovi odvažni ljudi sa svojim prijateljima već prekopali svaki pedalj budućeg strelišta na Gujini.

L.O.