U Željavi nas ovu jesen očekuje najveći automobilski event na Balkanu

Na području nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine ovu će se jesen održati najveći automobilski event na Balkanu. Informacija koju smo dobili putem društvenih mreža, odvela nas je do glavnog organizatora eventa, Zlatka Ružnića koji nam je potvrdio kako su pripreme za događaj „Balkan’s finest“ u punom jeku.

Pitamo ga kako je nastala ideja za ovaj događaj?

Nastavak ispod oglasa

Jedan dan smo moj dragi prijatelj i ja pričali o aerodromu Željavi, vojnoj bazi, kao top objektu bivše „Juge“ i meni je u jednom trenutku sinula ideja kako bi se na toj lokaciji mogle održati automobilske utrke. S obzirom da je riječ i o najvećoj pisti na području bivše države, moj dobar prijatelj me povezao s načelnikom Općine Plitvička Jezera Antom Kovačem. Ovu ideju smo prezentirali načelniku Kovaču koji nije krio oduševljenje te je obećao pomoć u realizaciji ovog događaja. „Nekoliko poziva“ kasnije na sastanku smo okupili najbolje ljude iz svijeta automobilizma koji će doći na Željavu kao organizatori, a u tome će im se pridružiti i Općina Plitvička Jezera, turistička zajednica općine, Ministarstvo turizma, brojni ugostitelji, hotelijeri i mnogi drugi. Kako se vijest o najavi ovoga događaja širila, svakodnevno smo primali brojne pozive, pa ovaj događaj ima tendenciju da bude najveći event takve vrste na Balkanu, govori nam Ružnić.

„Balkan’s finest“ 24. i 25. rujna 2022. godine u Željavi će na tri piste okupiti automobilsku elitu Balkana, a sam event bit će podijeljen u četiri glavne kategorije. Za početak je najavljeno održavanje Street racea, zatim Croatian drift Challenge, DB drag natjecanje, auto tuning style show i za kraj izložba luksuznih i rijetkih automobila.

-U kategoriji Street racea snage će odmjeriti tristotinjak natjecatelja. Nakon toga očekuje nas odličan drift challenge kao zadnja utrka sezone, te dva dana dB drag utrke koja se odvija na način da se mjere različite klase ozvučenja u autima. U kategoriji „tuning“ i „styling“ showa planiramo šestotinjak automobila, što je sveukupno oko tisuću automobila koji će sudjelovati u ovom eventu plus izložba luksuznih i rijetkih automobila. Od jednog do drugog ulaza imat ćemo autobus koji će cijelo vrijeme prevoziti goste. Posjetitelji će utrke moći pratiti i preko dva ogromna ekrana, te će biti omogućen i live prijenos jedne i druge utrke za one koji odluče ostati na istoj poziciji, kazao je Ružnić.

Neizostavni dio ovog programa je i glazba, pa će tokom cjelodnevnog eventa posjetitelje zabavljati DJ, dok se u večernjem dijelu očekuju nastupi bendova. Interes za ovaj event iskazale su i brojne TV kuće, a očekuju se i posjetitelji iz više država. Osim promocije automobilizma, brojni gosti će moći uživati i u raznovrsnoj turističkoj ponudi obogaćenoj raznim tematskim događajima, te u lokalnoj gastronomiji, izložbi autohtonih ličkih proizvoda i prirodnim ljepotama što će uvelike pridonijeti turističkoj promociji ovog kraja.

L.O.