Detalj iz Kutereva

U kuterevskom Utočištu za medvjede radi se neprekidno. Samo što ovoga puta novi krov nad glavom nije namijenjen medvjedima nego li-konjima! Gradi se ubožnica za šetlandske ponije.

Pet ponija iz ZOO-vrta u Splitu trebali su vjerojatno završiti u klaonici. Dobri ljudi Splita i Kutereva lako su se složili da bi ostarjelim životinjama trebalo osigurati dostojan život, pa dok ide-ide. Voditelj Utočišta za medvjede Ivan Crnković Pavenka osebujna je ličnost. Evo još jedne njegove  priče.

-Šetlandski pony prekrasna je životinja. Njih petero nisu nikada bili za jahanje, stari su i više nisu niti za zoološki vrt. Ovdje u Kuterevu gradimo im njihovo utočište, njihov prvi hotel u Hrvatskoj. To su uboge životinje, nitko ih više neće. Gradimo im boksove i nadstrešnicu, ogradili smo oko tisuću m2 livade, hranu smo već osigurali… Doći će nam ovih dana. Njihov smještaj gradi nekoliko domaćih ljudi, zatim volonteri iz Australije, Francuske i Hrvatske, ushićeno pripovijeda Ivan Crnković-Pavenka, čovjek u najboljim godinama. Kako će na ovo reagirati medvjedi, pitamo ga.

-Medvjedi su osjećajne životinje, oni imaju osjećaj za tuđu patnju pa svakako neće biti uznemireni s dolaskom starih ponija. Taj modus vivendi životinje puno bolje razumiju nego li  ljudi!

M. S.