Uz snažnu poruku „Stop vršnjačkom nasilju OŠ „Anž Frankopan“ iz Kosinja danas je  bila u ružičastom. Na ovaj način su učitelji i učenici odaslali nedvosmislenu poruku i javno obznanili što misle o toj negativnoj i poražavajućoj devijaciji. Tako je ova mala škola po tko zna koji put bila jedinstvena, „okupana“ u ružičastim majicama i balonima pa je još  jednom dala podršku i digla svoj glas u borbi protiv vršnjačkog nasilja. 

Hrvatski sabor je 2017. godine  izglasao „Dan ružičastih majica“ kao Nacionalni dan borbe protiv  nasilja  nad vršnjacima , a  zadnja  srijeda u veljači  je izabrana za obilježavanje ovoga Dana.

Sve je počelo 2007.  kada  su učenika u Kanadi maltretirali  zbog ružičaste majice u kojoj  je došao u školu. Njegovi vršnjaci  su mu tada pružili podršku, organizirali su prosvjed, a obukli  su i ružičaste majice. Akcija je ubrzo postala  globalna.

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja organizira se svake godine  u školama i institucijama. Iz OŠ „Anž Frankopan“ su opet javnosti odaslali poruku: „Stop vršnjačkom nasilju!“

L.O./Z.V.