Učenje programiranja, budućnost koja je već počela

OŠ dr. Jure Turića iz Gospića danas je  bila domaćin predstavljanja kick-off event „Hrvatska stvara“. Ovaj događaj održan je u suradnji sa  Zajednicom tehničke kulture grada Gospića. Predstavljanje je započelo predavanjem, odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke „Stemi“ koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Evo što je  o svemu rekao direktor tvrtke Marin Trošelj.

-Obilazimo cijelu Hrvatsku kako bismo motivirali mlade da sami osnuju svoju tehnološku tvrtku. Želimo insprirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima. Također želimo da mladi osnuju klubove u kojima će se sastajati i  dalje širiti svoja tehnološka znanja, rekao je direktor tvrtke „Stemi“. Ana Nikolić iz udruge „Progmramerko“ definirala je detalje projekata vezanih uz programiranje.

Nastavak ispod oglasa

– „Code Club Hrvatska“  do sada je osnovao oko 100 klubova, a ovo je trinaesta županija u kojoj  održavamo radionice za djecu. „Programerko“ je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu.

Današnji predavači nastojali su djeci predočiti  kakva će Hrvatska biti sutra. Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale sponzore. Za provedbu projekta odgovorni su „Stemi“ d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska.

M.S.