U migrantima prenapučenoj BiH svako malo u javnost dospiju informacije o krvavim tučnjavama, provalama i krađama u režiji ilegalaca. Tzv. liberalne nevladine udruge i udruge za ljudska prava više niti ne kriju kako nije riječ o ljudima koji bježe od rata, nego li isključivo o ekonomskim migrantima. Njihove kulturološke, higijenske i mentalne  razlike od istovjetnih posebnosti građana zemlje-domaćina svako malo izlaze u javnost. Ono što je uobičajeno po selima u vrletima Afganistana i Pakistana, nije primjereno u gradovima po BiH i Srbiji gdje se nalaze migrantski kampovi. Potvrđuju to i crne kronike tamošnjih medija pa jedan slučaj moramo izdvojiti.

Jedan rabijatni mladić iz Obrenovca je lud od bijesa uvezao automobil u migrantski kamp u nekadašnjoj vojarni i počeo naganjati migrante. Kada su ga redari smirili objasio im je kako njegova zaručnica zbog migranata ne može više normalno putovati na posao jer je stalno zadirkuju, dobaciju i diraju za stražnjicu! Ovakve scene sada su još opasnije jer autobusi ne voze zbog COVID-19 pa se takvi neugodni susreti događaju na ulici, često na  osamljenim mjestima. Sukob dvaju svjetonazora dogodio se kada se iz gomile migranata izdvojio lik koji im je, po svemu sudeći „viđenija faca“, i na svojem engleskom se čudio što tu nije u redu jer je ponašanje njegovih sunarodnjaka prema osamljenim ženama-normalno!

Čini se kako je isto toliko normalno da su diljem BiH ilegalci provalili u stotine vikendica koje zbog epidemije nemaju stanara. Uglavnom su uništili sve u tim kućama, a što se moglo ponesti, to su ukrali i prodali. Proljetna navala migranata na granice RH o kojoj smo već pisali intenzivirala se ovih dana.

Samo u protekla 24 sata od ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom odvraćeno je 50 ilegalnih migranata koje su u tome smriječili policajci BiH, saznaje „Dnevni avaz“. Na graničnom prijelazu Izačić, u mjestu Vikići, sinoć oko 1.50 sati od ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 30 ilegalnih migranata. Kako nam je potvrđeno, radi se o 17 državljana Pakistana i 13 iz Afganistana. Sve ilegalni migranti upućenu su natrag u pravcu Bihaća u prihvatne centre „Bira“ i „Lipa“.

Jučer u dopodnevnim satima oko 10.20 u mjestu Džakulina Plješevica nedaleko od Korenice  od ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 20 državljana Afganistana. I oni su upućeni u privremeni prihvatni centar „Bira“ Bihać. Migrantska kriza najintenzivnija je upravo na području Unsko-sanskog kantona, gdje je najveći broj migranata bio godinama stacioniran. O tome govori i zvanični policijski podatak da su ilegalni migranti tokom 2019. godine sa BiH strane granice počinili čak 205 krivičnih djela.

Od strane Hrvatske policije o ilegalnim upadima na tlo RH nema podataka već mjesecima. To svakako ne znači da njihove BH kolege uspjevaju osujetiti baš sve pokušaje ilegalnih upada u RH u Lici. Ostaje nam nepoznanica što se događa s onima koji uspiju u tome naumu, a naša policija ih uhiti. Budući da nitko od tih ilegalaca nemaju dokumente, iluzorno je očekivati da se nad uhvaćenima provodi identifikaciji postupak jer većina država iz kojih dolaze niti nemaju valjane identifikacijske arhive. Možda je, slikovito rečeno, najbolji način odvraćanja ilegalnih migranata pri ovakvom kršenju zakona ipak: udarac nogom u donji dio leđa i povratak u BiH!

M.S.