UDBA je još uvijek aktivna!

U pastoralnom centru Župe sv. Josipa u Ličkom Osiku održana je sinoć redovna „Tribina četvrtkom“. Župa je ugostila povjesničara prof. dr.sc. Josipa Jurčevića koji se predstavio s dvjema knjigama “Komunistički teror i mučeništvo Crkve-djelovanje UDB-e protiv Crkve u Hrvatskoj od 1945. do 1991.“.  Tribinu je u ulozi domaćina otvorio voditelj Župe preč. Luka Blažević koji je posebno pozdravio biskupa gospićko-senjskog mons. Zdenka Križića i biskupa u miru dr. Milu Bogovića. O važnosti knjige autor ističe vjerodostojno istraživanje nakon što mu je prije nekoliko godina postala dostupna arhiva bivše UDB-e.

-UDB-a je u mnogome desetljećima bila čak iznad Komunističke partije. Crkvu su htjeli potpuno eliminirati, ali nisu smjeli zbog međunarodnih okolnosti. Onda su uzeli dugoročnu strategiju i pokušali postupno uništiti Crkvu, što je potrajalo do 1991. Onda se događa paradoks jer promjenom vlasti u RH ti pripadnici UDB-e jednostavno prelaze u sigurnosne službe nove države. Tako mnogima od njih Crkva i dalje ostaje glavni unutarnji neprijatelj. Kontrolu tih povijesnih procesa možemo osjetiti i danas jer se sve to i dalje događa.

Nastavak ispod oglasa

Dubinski problem je u tome što će se ti procesi osjetiti još dugo vremena. Ja sam svoja istraživanja sveo u prvu knjigu, dok sam sve to potkrijepio drugom knjigom gdje su navedeni mnogi izvori i kopije vjerodostojnih dokumenata, rekao je prof. Jurčević. 

Ističe kako su sljednici UDB-a sada su prihvatili neku novu paradigmu: građansku, naprednu, demokratsku…, ali se zapravo drže stare doktrine i oživljavaju stare političke dogme. Zato smatra da u Hrvatskoj nedostaje lustracija ideološke razine jer je to način da se oslobodimo „zidova“ koji su se u ex-Jugoslaviji štitili vojskom, carinom i sigurnosnim službama.

M.S.