Zaštita janjetine ličke pramenke bio je prvi korak u smislu šireg etabliranja ove tradicionalne gastro-delicije. Naše tržište je preplavljeno mesom koje je u hladnjačama izvan Hrvatske provelo mnoge godine. Stoga stručnjaci tvrde kako jedemo skupo i loše meso. Zagrebačko-udbinska  tvrtka  „Bioplod“ na putu je da ličku janjetinu iznese na trpeze Europe.

Kažu da je pesimist čovjek s životnim iskustvom. Vlasnik Bioploda Milovan Opalić ipak je nepopravljivi optimist, rijetko snažne radne i kreativne energije. Njegov projekt sadržan u nekoliko etapa trebao bi gospodarski ojačati ovaj dio Hrvatske, nametnuti nove kriterije i (konačno) dati značenje ličkom agraru kakvo zaslužuje. Iako ima i poneku godinu, Milovan projekte kazuje s velikim žarom.

Ekologija kao temelj cijeloga projekta

Milovan Opalić

-Od 2009. smo započeli prvu fazu projekta naše eko-proizvodnje. Na Komićkom polju, Krbavskom polju i Bjelopolju imamo u zakupu na 50 godina 2 100 ha, kao i 58 ha vlastite zemlje. Izgradili smo već 10 farmi, sa smještajem za 4 000 ovaca pasmine lička pramenka. U Slunju smo kupili postrojenje za preradu vune u izo-materijal, u središtu D. Lapca siranu, a u Boričevcu klaonicu  sa preradom mesa. U mjestu Udbina  kupili smo bivši „Likaplast“ gdje bismo gradili stambene jedinice i popratne sadržaje. Na području  Udbine se razvija primarna stočarska proizvodnja i u projekt smo već uložili 40 milijuna kuna vlastitog novca. Do sada se od pramenke koristilo meso, rjeđe mlijeko. Naša koncepcija podrazumijeva pet proizvoda: meso, mlijeko, vuna, koža i gnojivo. S obzirom na čistoću naših pašnjaka mi u uzgoju zadovoljavamo najstrože eko-kriterije. U prvoj fazi razvoja planirano je držanje 10 tisuća ovaca u 20 tipskih farmi  40 X 15 metara koje smo sami projektirali, a do 2020. bismo uz kooperante trebali imati uzgoj do 150 tisuća, što je u planu EU-ruralnog fonda Hrvatske, rekao nam je M. Opalić.

Plasman proizvoda uvijek je najveći problem. „Bioplod“ za sada nema takvih briga. Ključ priče je-ekologija.

-Ovako kvalitetno meso lako je prodati na tržištu EU, posebice u Njemačkoj. Već smo kontaktirali s proizvođačima sira i našem mlijeku će biti osiguran plasman. Samo da krenu muzilišta.

U Bjelopolju smo susreli djevojku  iz Zagorja koja čuva stado ovnova, malo niže je također pastir iz Zagorja koji uz ovce čuva i 50 krava.  Treći pastir je iz Bosne. Ovo je  naličje demografske slike Like jer „Bioplod“ među trenutnih 15 zaposlenih ima malo Ličana. Dolaskom u selo Poljice zatičemo veliko gradilište. Već su završena četiri objekta za ovce i trenutno se gradi prvo automatizirano muzilište ovaca u Lici. Oprema je već stigla i Milovan se nada da će lijepo vrijeme dopustiti da novi objekt uskoro dobije krov. Iznad ovih objekata nalazi se teren za još jedan aspekt ove priče. Za turizam.

-U našoj blizini nalazi se more, Plitvička jezera, nedirnuta priroda, uvjeti za lovnu turizam… To su komponente koje također želimo valorizirati.

Pomoć, ali i veliki „đon“

Milovan Opalić nema dovoljno riječi da bi pohvalio profesionalni odnos Općine Udbina.

-Ti su nam ljudi od samog početka na dsipoziciji. Priskočili su nam u pomoć i ekspeditivno riješavali sve što je trebalo. Jako im je stalo da se ovaj kraj razvije, da krene proizvodnja i otvore se nova radna mjesta. Takav odnos, takva podrška mogu poslužiti kao primjer. S druge strane dobili smo odbijenicu  od onih od kojih smo najviše očekivali. Javili smo se na Natječaj Ministarstva poljoprivrede i dobili koncesiju na 2 800 ha pašnjaka od Gračaca do Zadra. Nova garnitura na čelu s ministrom Tolušićem očigledno nije prepoznala naš projekt. Poništili su taj natječaj i oštetili nas za 17 milijuna kuna. Očigledno je netko gore postavio „đon“  i protiv nas vodi hajku. Ovo prvi puta iznosim u javnost. Ipak, ništa nas neće spriječiti u projektu čiji je temelj eko-proizvodnja, koncept za sadašnjost i budućnost Like i Hrvatske.

M. S.