Udbina ide dalje

0
Foto: Lj. Škrinjar
Zamjenik načelnika Milan Uzelac
Zamjenik načelnika Milan Uzelac

 UDBINA – Poljoprivreda je svakako jedna od strateških smjernica razvoja Like. Koliko god se svi mi okretali prirodnim ljepotama i rustikalnim atributima važnim za turizam u cjelini, utoliko je poljoprivreda  vezana uz Liku (i obrnuto). Kao dio gospodarstva koji na ovim prostorima počiva ne tradiciji, klimatskim posebnostima i pedološkim svojstvima tla tako su  Udbina, Krbavsko polje i okolne visoravni Ličkog sredogorja oduvijek bila područja gdje je poljoprivreda  stoljećima prehranjivala generacije Ličana. I ne samo Ličana. Zamjenik načelnika Općine Udbina Milan Uzelac u razgovoru za Portal „Lika Online“ ističe mnoge posebnosti ovog dijela Lika za koje je teško doznati iz  većine medija.

– Danas je malo poznato da  do 1991. godine Udbina imala najveću stočnu tržnicu u Hrvatskoj, odmah poslije Karlovca. Ovamo su   svakog ponedjeljka  dolazili proizvođači i trgovci. Dnevno se smjenjivalo i do 30-40 kamiona čiji su vlasnici bili nakupci i vlasnici mesnica iz cijele Dalmacije. Najčešće se kupovala telad   težine oko 200 – 230 kg, te janjce težine oko 30 – 35 kg.

Oglas

– Kakva je situacija danas?

-Na prostoru naše općine poljoprivreda zadnjih godina intenzivno napreduje, posebno stočarstvo. Možemo reći da danas na području Općine Udbina po gruboj procjeni ima oko 10 000 ovaca i oko 1500 krava, a sve to s tendencijom rasta. Petoro većih uzgajivača muze ovce i proizvedu godišnje cca. 100 000 litara vrhunskog ovčjeg mlijeka koje isporučuju „Vindiji“ po cijeni 10-11 kn po litri. Uglavnom je zastupljena autohtona pasmina lička pramenka, dok  nekoliko proizvođača ima i matično stado travničke pramenke. Janjci se prodaju uglavnom u Dalmaciju po cijeni 600-750 kn po komadu. S obzirom na prirodne mogućnosti u Općini Udbina ukupni bi broj ovaca mogao biti i znatno veći.

-Značajne stočarske resurse ovaj kraj ima i u govedarstvu.

Krave
Krave

– Tako je. Na području Općine uglavnom se uzgajaju krave simentalske pasmine od čega se dobijaju najcjenjenija telad na tržištu koja trenutno imaju cijenu od 28 – 30 kn/kg „žive vage“. Također imamo 4 proizvođača koji pojedinačno drže više od 100 krava u sustavu krava – tele. To su pasmine Aubrac, Red Angus, Sallers i Charolais, od kojih se također dobiva izuzetno kvalitetno juneće meso. Zbog posebnosti klime, sastava tla i vegetacije sva stoka koja se uzgoji na području Općine Udbina ima vrhunsko meso, kao što je i mlijeko vrhunske kakvoće.

-Na stočarstvo se naslanja i ratarstvo. Kakve su pretpostavke za taj vid poljoprivrede.

-Kao kada je u pitanju stočarstvo tako i ratarska proizvodnja na ovim prostorima ima velike prednosti. Na Krbavskom polju od poljoprivrednih kultura uglavnom se uzgaja raž i ostale žitarice, krmno bilje i ostale trave kulture za stočnu hranu. U nešto manjem  obimu sade se  krumpir i kupus. Ponovit ću da sve te kulture imaju  odlične  prinose i vrhunsku kvalitetu. Svake godine se obrađuje od 700  do  900 ha oraničnih površina. Nadamo se da će se ove brojke sukcesivno povećavati. Doista ne zvuči neskromno kada kažemo da je Općina Udbina područje koje mnogi proizvođači tek trebaju otkriti i ovdje investirati  u poljoprivrednu proizvodnju, zaključio je Milan Uzelac, zamjenik  načelnika Općine Udbina.

-

H. Jurković