Udbina kao kolijevka kulture kroz mnoga stoljeća

Izložbom pod nazivom „Gradina Udbina 2008.-2018.“ otvorenom večeras u Muzeju Like Gospić zaokružena je prva dekada istraživanja arheoloških nalazišta u Udbini. Ovo je ujedno i zadnja izložba koju u 2018. priređuje Muzej Like Gospić. Kako je u  uvodnom dijelu otvaranja izložbe istaknula ravnateljica muzeja, a ujedno i autorica izložbe, dr. sc. Tatjana Kolak šire područje Udbine svjedoči o intenzivnom životu i kulturi koja je ondje razvijala u prošlosti.

-Ovdje je izloženo preko 170 predmeta i fotografija na banerima. Neki od tih artefakata sežu 10. stoljeće prije Krista, u prapovijest Japoda. Većinu pronađenih predmeta vežemo uz 15. stoljeće, u vrijeme kada se  po mnogo čemu Udbina stavljala uz bok civiliziranoj Europi. Najviše predmeta odnose se na keramiku, vojnu i konjičku opremu, nešto novčića i ukrasa. Moram zahvaliti mnogima koji su nas pomagali i davali nam motivaciju da ustrajemo u ovim istraživanjima. S nama je večers biskup u miru mons. dr. Mile Bogović koji nam je kao povijesničar i biskup bio velika podrška u radu. Vlč. Josip Šimatović, čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika također nam je puno pomogao. Ne smijem zaboraviti niti Općinu Udbina kojoj se ovom prigodom zahvaljujem na podršci i razumijevanju kroz sve ove godine našega istraživanja. Naš posao na udbinskoj Gradini nije niti približno završen. Nakon naših istraživanja posao su nastavljali konzervatori. Ovo je prvih 10 godina istraživanja, ali posla na tom lokalitetu ima za još najmanje 20 godina, rekla je između ostaloga ravnateljica Muzeja Like dr. sc. Tatjana Kolak koja se također zahvalila Ministarstvu kulture na gotovo milijun kuna financijske potpore ovome projektu.

Nastavak ispod oglasa

Izložbu je u ime Općine Udbina otvorio Zlatko Brkić koji je na izložbi bio uz zamjenicu načelnika Općine Marijanu Gučanin. Kako je Zlatko Brkić naglasio, s Muzejom Like vežu ga dobre uspomene prožete suradnjom koja se posebno intenzivirala Danom europske kulturne baštine.

-Tada je bio izložen tek dio ovih eksponata. Od onda su istraživanja napredovala pa večeras svjedočimo ovoj impozantnoj izložbi. Ovo su povijesni izlošci, ali su zapravo priča budućnosti. Mi u Općini Udbina odavno želimo da na jednom mjestu u Udbini dočaramo kako je ovaj dio Like živio u prošlosti. Postoji jedna kuća koju već sada zovemo Krbavska kuća. U taj propjekt nastojimo uključiti i Gradinu tako da smo  u Proračun uvrstili izradu projektne dokumentacije za taj projekt, rekao je Zlatko Brkić koji je izrazio zadovoljstvo što će ova izložba uskoro biti postavljena u Kulturno-informativnom centru Udbina.

M.S.