U zagrebačkom etnografkom muzeju sinoć je uz pokroviteljstvo amričke ambasade  organizirano predavanje i izložba vezana uz ličku kapu. Ondje je u ime Udruge „Gačanka“ iz Otočca bila predsjednica udruge Dragica Rogić. Prema njezinim riječima ta će se izložba preseliti u Gospić od 15. listopada.

Razlog razgovora s ovom dugogodišnjom čuvaricom ličkoga etnosa bila je ipak priredba „Jesen u Lici“. Pitamo hoće li „Gačanka“ imati svoj štand?

-Naravno da „Jesen u Lici“ ne bismo tako lako propustili. Imat ćemo zapravo dva štanda na toj priredbi. Na jednome ćemo izložiti tradicijske proizvode: čarape, torbe, kape, coklje, domaće platno i starinske kožune. Drugi štand bit će suvenirnica s kolekcijom proizvoda Gačanke, a sve izloženo bit će u duhu ličke tradicije i načinjeno od domaćih materijala i sa starinskom tehnologijom. Svi naši proizvodi imaju zaštitni znak Lika quality, rekla nam je Dragica Rogić.

Udrugu „Gačanka“ iz Otočca čini 12 žena koje neumorno njeguju izvornost i tradiciju Gacke doline i Like. Gotovo da niti ne postoji važnija sajamska manifestacija koja definira i čuva etno naslijeđe a da ondje ne nastupi „Gačanka“ sa svojim rukotvorinama.

M.S.