Hrvatska udruga ugovornih ordinacija u četvrtak je upozorila da jedinice lokalne samouprave krše novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti jer dva i pol mjeseca od stupanja tog zakona na snagu nisu odredile visine zakupnine za ordinacije ugovornih liječnika privatne prakse u domovima zdravlja, čime opstruiraju prelazak zaposlenika domova zdravlja u privatnu praksu.

“Prošao je zakonski rok od 60 dana da se odrede cijene zakupnina ordinacija, što je preduvjet za prelazak liječnika u privatnike s ugovornim odnosom s HZZO-om. Jedinice lokalne samouprave to nisu odradile čime prešutno onemogućavaju odlazak kolega u privatnike”, istaknula je predsjednica udruge Josipa Rodić na konferenciji za novinare.

Rodić napominje i da je ministar zdravstva Milan Kujundžić odmah nakon Nove godine poslao naputak gradovima i županijama da žurno postupe u skladu s novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, no jedinice lokalne samouprave nisu ga poslušale. Udruga je cijeli slučaj prijavila pučkoj pravobraniteljici, od koje se još očekuje očitovanje.

Udruga je uputila i zahtjev ministrima zdravstva i financija da im promijene OIB-e ugovornih liječničkih ordinacija kao pravnog subjekta, koji su sada identični osobnom OIB-u liječnika kao fizičke osobe, kako bi se prekinula praksa da liječnici svojom osobnom imovinom odgovaraju za poslovanje ordinacije.

Liječnica Sanja Klajić Grotić upozorila na izostanak kontrolnih mehanizama za odjavu iseljenika na Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Zavodu za zapošljavanje.

“Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svakoga mjeseca na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku…”, ustvrdila je Klajić Grotić.

Po njezinim informacijama, na Zavodu za zapošljavanje savjetuju građane da se ne odjavljuju jer im se više isplati da koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje nego osiguranje zapadnoeuropskih zemalja koje je višestruko skuplje.

“U Hrvatsku se vraćaju kontrolirati trudnoću, kronični bolesnici nam dolaze po lijekove kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na zavodu za zapošljavanje. Procjene govore da je riječ o 330.000 osoba koje su se iselile i zadržale zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj”, istaknula je predsjednica udruge Rodić.

Smatra da je tu riječ “isključivo o političkoj manipulaciji, jer takav nemar omogućava manipuliranje popisima birača”.

L.O./H