Premijer Tihomir Orešković u razgledu proizvoda

U sklopu izložbe na trgu Sv. Marka u Zagrebu udruge uzgajivača paške ovce “Rogujica”, “Zaglava” i “Kolan” su Predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću u pratnji članova Vlade predstavili svoj proizvod “pašku janjetinu”

U srijedu je 13.travnja, u Zagrebu, na Markovom trgu predstavljeno trideset autohtonih hrvatskih proizvoda povodom 1. Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda među kojima su se našli i paška sol i paška janjetina.

Na izložbi su predstavljeni hrvatski autohtoni proizvodi čiji nazivi su zaštićeni i registrirani na razini Europske unije kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi čiji nazivi su zaštićeni u Republici Hrvatskoj navedenim oznakama i u postupku su registracije na razini Europske unije, proizvodi čiji nazivi su u postupku zaštite u Republici Hrvatskoj te isto tako proizvodi čije se nazive tek planira zaštititi, odnosno za koje Udruge proizvođača pripremaju dokumentaciju za postupak zaštite naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Među njima nastupio je i otok Pag, sa svoja dva originalna, autohtona proizvoda, a to su sol i paška janjetina.
Autohtoni proizvodi predstavljeni su premjeru Oreškoviću i Vladi, s ciljem daljnjeg međusobnog povezivanja i daljnjeg razvoja proizvodnje autohtonih otočkih proizvoda, ali i njihovog daljnjeg štićenja i dobivanja markice izvornosti.
Prema riječima Tomislava Vidasa, istaknutog ovčara i proizvođača paškog sira, predsjednika udruge Zaglava iz Novalje, sljedeće godine planira se doći s još jednim zaštićenim proizvodom, a to je paški sir. Međutim, proces zaštite nije niti lak niti jednostavan. Za zaštitu paške janjetine trebalo je pet godina, a nositelj zaštite je udruga „Rogujica“ iz grada Paga. I ove godine održat će se tradicionalna 16. po redu Izložba paške ovce i sira, u kojoj složno sudjeluju svi proizvođači i udruge s cijelog otoka Paga, a mjesto domaćin, uz dosadašnji Pag i Novalju, ove je godine Kolan.

Izložba će se održati tijekom prvog vikenda u srpnju čime će se dodatno promovirati raznolika turistička ponuda otoka Paga u kojoj sve važnije mjesto zauzima i visoka gastronomija, što dokazuju i nastojanja otočnih proizvođača da svoje proizvode registriraju kao autohtone.

L.O./A.V.