Tekst o Utočištu za medvjede u Kuterevu i tamošnjim  pripremama za prihvat jednoga vuka, što smo ga objavili početkom ove godine, bio je najčitaniji na našem portalu od početka ove godine. Javili su nam se tada mnogi zaljubljenici prirode, nadajući se da će vuk iz Zoološkog vrta Split pronaći u kuterevskom utočištu veći životni prostor i barem djelić iskonskih uvjeta za život. U zadnjem razgovoru s voditeljem Utočišta za medvjede Kuterevo Ivanom Crnkovićem Pavenkom dogovorili smo za razgovor koncem siječnja da bismo se uvjerili u tijek građevinskih radova na vučjoj nastambi. Umjesto razgovora o tehničkim detaljima novog objekta, Pavenka nam nije imao puno toga dobroga  za reći.

-Naš  Vujo, kako smo ga nazvali očekujući ga, uginuo je prije dva tjedna u splitskom ZOO-vrtu. Svima nam je žao jer smo se iskreno nadali da će poživjeti koju godinu ovdje u Lici, na zraku  kakvom vole disati vučja pluća. Jedno jutro zaposlenici ZOO-vrta  zatekli su Vuju mrtvog. Bio je to stari vuk. Za vučje norme drevni starac jer je imao 18 godina, dok vukovi obično požive od 12 do 15 godina. Svi vi koji sada tugujete jer Vujo nije ni stigao u  svoj novi dom Kuterevo „stanite u red“ jer nam se već javilo mnoštvo zaljubljenika prirode  koji su se radovali našim pripremama i najavama Vujinog dolaska, kazao nam je Ivan Crnković Pavenka.

Utočište za medvjede u Kuterevu jedinstveno je  po mnogo čemu. Najbolje su ga opisali oni koji su ga proglasili utočištem „za medvjede i ljude“. U Kuterevu su  se od osnutka, unatrag 15 godina, izmijenili volonteri iz cijeloga svijeta, mahom mladi ljudi koje je susret s ovim djelićem očuvane prirode zauvijek povezao s malim  selom  i njegovim žiteljima  na obroncima Velebita, što i danas žive s prirodom na sebi svojstven način.

M.S.