Nakon  podosta medijske „prašine“ podignute od strane Ministarstva poljoprivrede i međunarodne udruge za zaštitu velikih zvijeri „Četiri šape“ (Four Paws)  dislocirani su gotovo svi medvjedi za koje se ustvrdilo da ih vlasnici drže zatočene u neadekvatnom prostoru i uvjetima. Komisija koja je tada obilazila teren imala je prigovore po nekim manjim  tehničkim pitanjima vezano uz utočište medvjeda vlasnika Željka Oreškovića Macole, ugostitelja iz Korenice. Nedavno je Macola dobio dopis od Ministarstva.

-Medvjedi ostaju u Korenici i to je najvažnije. Od mene se traže samo manje tehničke preinake vezane uz sigurnost posjetitelja. Što se tiče prostora, čistoće, uvjeta života i prehrane moji medvjedi Brundo i Mrki žive puno bolje nego li migranti u kampovima po BiH, našalio se Macola koji je medvjede našao u šumi iznad Korenice kada su bili teški tek koji kilogram.

Nakon 14 godina života u ograđenom prostoru kod restorana „Macola“ medvjedi Brundo i Mrki teški su oko 250 kg svaki, mirni su i nikada nisu stvarali probleme. Pravi su glumci koji znaju kada ih se snima ili fotografira. Macola je sretan što će tako i ostati.

-Kada bi se sada preseljavalo to bi mi teško palo, a za životinje to bi  bio pravi šok. U sličnim se situacijama mnogima događalo da preseljeni medvjedi danima odbijaju hranu, glasno negoduju i stalno brundaju. Moji medvjedi su navikli na svoje brloge, jezerce, okolinu i obilnu ishranu. Zato su mirni i prave su maze, rekao nam je Željko Orešković-Macola. Zbog loših uvjeta držanja ostali medvjedi su oduzeti ostalim vlasnicima po Hrvatskoj. Sada su svoj  novi dom našle u Utočištu za medvjede u Kuterevu, a dio njih će se preseliti u Bugarsku.

M.S.