Članovi Udruge branitelja 154. Brigade HV nakon što su tijekom subote obišli mjesto pogibije pripadnika njihove brigade Stipana Liovića, u mjestu Poljice (Bihać), svoj boravak i druženje nastavili su u Ličko senjskoj županiji, Gradu Otočcu.
Boravak u Otočcu tek je dio u višegodišnjoj tradicionalnoj suradnji kako Županijske tako i gradske UHDDR i UHBDR-154. Brigade.
Tijekom nedjelje članovi UHBDR-154. brigade sa domaćinima, predsjednikom ŽO UHDDR Božom Bižanovićem, dopredsjednikom Ivanom Jerbićem, tajnikom Davorom Peitlom, dogradonačelnikom Grada Otočca Nenadom Jankovićem i potpredsjednikom GV Otočca Josipom Grčevićem, kod Spomenika hrvatskim braniteljima položili su vijence i zapalili svijeće te odali dužan pijetet poginulim hrvatskim braniteljima.
Bila je to prigoda da se nazočnima obrati potpredsjednik GV Otočca Josip Grčević koji je zahvalio u ime Grada Otočca na tradicionalnoj prijateljskoj posjeti te zamolio da se u ime građana Otočca prenesu najiskreniji pozdravi Istranima.
Predsjednik UHBDR-154. Brigade Mato Magdić istaknuo je da je njima bila izuzetna čast, zadovoljstvo i ponos što su imali priliku braniti i oslobađati Hrvatsku.

Mato Magdić - predsjednik UHBDR-154.
Mato Magdić – predsjednik UHBDR-154.

„U Otočac smo došli onda kada ništa o njemu nismo znali, dobili smo položaje i odradili našu zadaću prema Domovini, časno i vojnički. Nikome od nas nikada u pitanje nije došla odlučnost, ni danas ne mislimo da smo napravili nešto posebno, mi smo se jednostavno odazvali pozivu Domovine i odradili ratnu zadaću. Danas, kad se vraćamo na ova područja, kad osjetimo kako smo primljeni i dočekani tek onda postajemo svjesni povijesne uloge koju smo mi zapravo ostvarili. Tamo gdje živimo, imamo svoje živote, borimo se sa svakodnevnicom, no svaki povratak u Grad Otočac budi posebne doživljaje i uspomene. Naši susreti i doživljaji postali su legendarni, prepričavaju se cijelom Istrom, i naša suradnja može biti na ponos svima. Ovom prigodom domaćinima želim reći da i oni koji ovaj put nisu mogli doći, pozdravljaju vas, jer je Otočac bio i ostat će zauvijek jedan sinonim vezan za Domovinski rat“ – kazao je predsjednik UHBDR-154. brigade Mato Magdić.
Predsjednik ŽO UHDDR Ličko senjske Božo Bižanović kazao je da sva prijateljstva stvorena u obrani Gacke doline nastavljena su i proširena i po završetku obrane Domovine.

Božo Bižanović - predsjednik ŽO UHDDR LSŽ
Božo Bižanović – predsjednik ŽO UHDDR LSŽ

„Ova čvrsta veza dragovoljaca Otočca i Ličko senjske županije sa vama iz 154. Brigade neće se izgubiti dok je nas koji to zdušno osjećamo i vrednujemo. Koliko su prijateljske veze, kolika su uvažavanja i poštivanja najbolje govore svaki naši susreti kroz niz godina, kako kod vas tako i kod nas. Moram reći da su vas ljudi, stanovnici Grada Otočca osjetili toliko prisno da svaki vaš dolazak i boravak u našem Gradu i za njih znači jedan ponos i zahvalu za sve što ste učinili u obrani Hrvatske“ – kazao je predsjednik ŽO UHDDR Božo Bižanović.
U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac potom je održana braniteljska tribina na kojoj je umirovljeni pukovnik Davor Peitel predstavio povjesnicu 133. brigade HV te pobliže objasnio tijek ratnih zbivanja u kojima je učestvovala 133. brigada HV.
Članovi UHBDR-154. brigade potom su se sa domaćinima na gradskom groblju u Otočcu poklonili na vječnim počivalištima, legendi hrvatskog novinarstva i njihovom prijatelju Josipu Cvitkoviću Ciji i prvom gradonačelniku Grada Otočca Draženu Bobincu.
Dražen Prša