Ujedinjenom vlasti i oporbom do prosperitetnije županije

1

GOSPIĆ- U novom sazivu skupštine Ličko-senjske županije novost je manji broj članova, sada ih je 32, novost je i da u vijećničkim klupama desnica u odnosu na predsjedavajućeg sjedi  desno, ljevica lijevo, ali navike članova su barem na ovoj prvoj sjednici ostale iste. Naime ponovno na aktualnom satu pitanja postavljaju oporbeni vijećnici.

Darko Milinović
Darko Milinović

Ipak ove navike bi se sudeći prema najavama predsjednika ličkog HDZ-a i predsjednika skupštine ličko-senjske županije Darka Milinovića mogle promijeniti. On je pozvao i zastupnike iz vladajuće koalicije da postavljaju pitanja i aktivnije  se uključe u rad skupštine te samim time i u razvoj ove županije. Zanimljiv je još jedan demokratski iskorak koji je u uvodnom govoru pred ovu sjednicu napravio  Milinović. Pozvao je  vladajuću koaliciju da sluša i podržava konstruktivne prijedloge iz oporbe. Pozvao je i oporbu da svojim konstruktivnim radom i prijedlozima pomogne zajedničkom cilju, razvoju Like. Pogotovo je to bitno, smatra Milinović u vrijeme kada se u zemlji nastavlja recesija i ekonomska kriza koje ne može biti pošteđena ni ova županija. „Pozivam na demokratski rad i tolerantnost, no to ne znači i monotonost već očekujem političku borbu uz što manje politikantstva“- kaže Milinović i najavljuje da će kao predsjednik skupštine inzistirati da Radio Gospić koji je u većinskom vlasništvu županije i grada Gospića prenosi barem aktualni sat ako ne i cijelu sjednicu skupštine.

Oglas

    A iz aktualnog sata ove sjednice izdvajamo pitanje HNS-ova člana skupštine Stjepana Ćaćića upućeno županu Milanu Koliću o tome u kakvom je stanju od bivšeg župana Milana Jurkovića  „primio“ županiju.  Kolić odgovara da se županija nalazi u situaciji u kakvoj je i cijela država dakle u krizi. Ipak županija je prema Kolićevim riječima i statističkim podacima u gornjem dijelu među hrvatskim županijama, po visini BDP-a je na 6.mjestu,a po broju nezaposlenih stanje je također znatno bolje nego u većem dijelu zemlje.  „To nam daje prostora i osnove za rješavanje svih problema na koje nailazimo“- kaže Kolić. Ipak brine ga odnos nacionalne vlasti prema lokalnoj samoupravi što se posebno vidi u smanjenju sredstava kroz decentralizirane funkcije, odnosno zdravstvo, školstvo , sport i kulturu. Županija kadrovskom strukturnom može odgovoriti na izazove, no vrlo brzo dogodit će se i nove sistematizacija i racionalizacija rada uprave županije, najavljuje Kolić. Stjepan Ćaćić pita i zašto županija ne poštuje institucije hrvatske države i zašto se sukladno programu javnih potreba u sportu ne izdvajaju sredstva. Tako se prema njegovim riječima ne daju sredstva za plaće zaposlenika u sportskom savezu,a ne financiraju se ni projekti Saveza sportova.  Posebno ga  brine činjenica da je prije nekoliko godina Lički Novi za organizaciju  Festivala sportske rekreacije od grada Gospića dobio 40,000 a županije 20,000 kuna , a ove će godine organizator iz  Ličkog  Osika  dobiti svega 1,000 kuna. „To je valjda samo zato što je Lički Osik organizator te manifestacije,a nije netko drugi“- kaže Ćaćić. Odgovarajući na ovo Ćaćićevo pitanje Kolić ističe da su javne potrebe planirane, a ispunjavaju se sukladno punjenju proračuna. U prvoj polovici ove godine, kaže Kolić, sve obaveze županije prema javnim potrebama su ispunjene. Istakao je Kolić da nema predrasuda ni prema  jednom naselju ili mjestu, odnosno sva se mjesta jednako tretiraju i njihovi programi pomažu. Odgovarajući na Ćaćićevo pitanje koji je prvi korak ili koji će biti prvi korak koji čini kao zamjenik župana za gospodarstvo Sanjin Rukavina je istakao da se u startu svog mandata bazira na razvojnu agenciju LIRU i njenu  bolju povezanost s gradovima  i općinama , te županijskim odjelima. On očekuje da će LIRA biti opći servis svim stanovnicima u suradnji s njima, te u suradnji sa Istarskom razvojnom agencijom kako bi što bolje koristili europska razvojna sredstva.

   Članovi skupštine Ličko-senjske županije u nastavku sjednice donijeli su nekoliko izmjena poslovnika, imenovan je i niz skupštinskih odbora,a prihvaćeno je i izvješće o radu Radio Gospića. Članovi skupštine pozdravljaju mogućnost prijenosa uživo sjednica tog tijela u programu radio Gospića. Direktor ove medijske kuće Marin Smolčić  istakao je da su dugovanja prema tvrtki Odašiljači i veze, te HUZIP-u i ZAMP-u tijekom prvog ovogodišnjeg polugodišta osjetno smanjena. Pokretanjem portala, možda već i do kraja ove godine radio bi bio dostupniji javnosti. Izdvojimo da je predsjednik ličkog SDP-a Tomislav Zrinski izrazio bolje medijsko praćenje lokalnih izbora i rada lokalnih stranaka  od strane ove kuće putem radio emisija.

                                                                  Milan Tomašević