Foto: Ilustracija

U službenom priopćenju Karla Starčevića koje je uputio medijima izražava se stav HSP – a kako neće ni sa kim koalirati što bi značilo da sutrašnja Skupština neće biti konstituirana. Kako se  u jednom mediju koji očito ne poznaje zakonske odredbe govori  da je gotovo i da slijede izbori za Župana i Županijsku skupštinu, radi zbrke koja se tom dezinformacijom stvara u javnosti,  istražili smo što će se dogoditi ako se ne formira ovo tijelo.

Ukoliko se sutra ne formira Skupština, teče drugi rok do 15.svibnja ove godine. Ukoliko se i do tada ne formira Skupština, teče slijedeći rok od mjesec dana, tj. do 15.06. Ako se ni tada ne formira Županijska skupština idu novi izbori, ali samo za Županijsku skupštinu, a ne za župana i dožupane.

Ako se Skupština formira 15.06., onda župan ima rok do 15.9. predložiti proračun i ukoliko se proračun tada ne usvoji idu novi izbori za Županijsku skupštinu i Župana, dakle negdje krajem godine.

Slučaj u kojem idu samo izbori samo za župana je moguć ukoliko župan ne bi predložio proračun ili ako bi dao ostavku prije 25.05.

L.O.