U Senju je jučer boravio veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.  U prostorijama Gradske uprave, uz domaćina, gradonačelnika Juricu Tomljanovića, gosta su dočekali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović, ravnateljica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Rosanda Bilović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Senj Ante Škrgatić i Ines Žarković iz društvenih djelatnosti Grada Senja. Na radnom sastanku dogovoren je prihvat 80-ak osoba (majki i djece Ukrajinskih branitelja) u prostore Osnovne škole S. S. Kranjčevića u Senju. Prostor bi trebao biti spreman od 11. srpnja, a Grad Senj, Ličko- senjska županija, Osnovna škola i Crveni križ zajedno će osigurati hranu i ostale potrebne potrepštine.

„Htio bih zahvaliti i prisjetiti se riječi velikog Hrvata, oca hrvatske književnosti Marka Marulića „Bogu budi hvala ki nebesa skova i svaka ostala“, zahvaljujući pritom svima i ističući kako su danas na sastanku razgovarali o mogućem prihvatu više djece branitelja Ukrajine na ljetni odmor u Hrvatskoj, u Senju. Razgovor je bio vrlo kratak, vrlo točan. Oni su spremni, mi još ne. Hrvatska je već spremna primiti i prihvatiti osamdeset djece iz Ukrajine, a mi ćemo se pripremati da dođu djeca tu kod vas da se malo opuste u Lijepoj našoj tu na Jadranskom moru“, kazao je veleposlanik.

Župan Petry nije krio zadovoljstvo što su mogli pomoći Ukrajincima: „Kao Ličko-senjska županija napravili smo puno za izbjeglice iz Ukrajine. Kroz naš prihvatni centar je prošlo već preko 750 izbjeglica direktno iz Ukrajine, od kojih je preko 600 smješteno na području Ličko-senjske i rubnom dijelu Karlovačke županije“, istaknuo je župan i dodao kako su u dogovoru s Vasiljem, kojeg, kako je kazao, može nazvati i prijateljem, organizirali razne aktivnosti, humanitarne pomoći koje su skupljane po svim općinama i gradovima, a bit će direktno dopremljene na istok i sjeveroistok Ukrajine, ovisno o rasporedu i potrebama.

„Mogu zahvaliti Gradu Senju, gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća, koji su odmah na prijedlog ukrajinskog veleposlanstva reagirali kako bi se tijekom ljetne sezone iskoristile i školske ustanove na području Grada Senja, ali i u ostatku Ličko-senjske županije, kako bi prihvatili djecu. 15-ak dana u dva turnusa boravit će na području Grada Novalje,  Grada Senja i općine Karlobag.  Na tim područjima procirkulirat će nekoliko stotina djece ukrajinskih branitelja sa svojim majkama kako bi se 10, 15 dana odmorili prije povrata u Ukrajinu i početka nove školske godine.  Govorimo o djeci koja jednim dijelom pohađaju školu na rubnim dijelovima ratišta. Svi mi koji smo to prošli u RH i Ličko-senjskoj županiji i dijelovima koji su se  branili s područja Otočca, Gospića i rubnih dijelova, koji su bili crte bojišnice, kako je teško toj djeci pohađati školu i uz to sve gledati svoje roditelje, koje realno govoreći na svakodnevnoj razni  gube, jer tamo se gine“, kazao je župan Petry.

„Grad Senj se uključuje u jednu svekoliku humanitarnu akciju kako pomoći Republici Ukrajini i olakša život građanima Republike Ukrajine. Grad Senj će zajedno s Ličko-senjskom županijom, Crvenim križom Grada Senja i Osnovnom školom S. S. Kranjčevića organizirati dva turnusa za po 40 djece da ovo ljeto provedu u Gradu Senju i da im boravak u Gradu Senju napravimo što je moguće boljim“, rekao je gradonačelnik Jurica Tomljanović.

„Dolaze nam učenici u dva turnusa, a možda to budu i tri, ovisno o tome kako to u Ukrajini bude organizirano.  Mi smo se na inicijativu našeg župana odmah uključili.  Sve će biti spremno za prihvat djece već od 10. srpnja, te samo čekamo da nam ta djeca dođu i da bar na trenutke zaborave užase koje proživljavaju gore u Ukrajini.“, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović.

Veleposlanik je s domaćinima obišao i prostorije u senjskoj osnovnoj školi. Zadovoljan je prostorom u kojem će djeca biti smještena, te su dogovoreni još neki detalji oko pripreme i organizacije samog smještaja.

L.O./GS