Uljana repica postaje proizvodni hit

-
-

UDBINA – Strategija razvoja ove ličke općine dobrim se dijelom bazira na poljoprivrednoj proizvodnji. Sadašnje farme krava i ovaca tek su dio smjernica te grane gospodarstva. Na 68 četvornih km  Krbavsko polje većim  dijelom  sadrži  livade i oranice koje, prema riječima struke, tek valja znatnije valorizirati. Tragajući za informacijama vezanim uz ova pitanja susreli smo Dinka Šimunovića. Imenjak i prezimenjak poznatog književnika voli dobro štivo i glazbu, ali je svoj život ipak predodredio  obradi zemlje. Tragajući za poslom ovaj se Iločanin 1997.  skrasio u Udbini.

 

Nastavak ispod oglasa
Dinko Šimunović
Dinko Šimunović

-Nisam požalio iako su vremena za poljoprivrednike vrlo teška, kazuje nam Dinko. Surađujem s Podravkom i prosječno sam sijao 140 ha raži. Malo je poznato da je raž s Krbavskog polja pokazala izvrsnu kvalitetu pa je Podravka zainteresirana za masovniju proizvodnju. Ali je sa Krbavskog polja neosporni hit-uljana repica! Ja sam se na ovim prostorima prvi okušao u proizvodnji te kulture. Lani sam posijao 40 ha, imao odlične prinose i vrhunsku kvalitetu repice. Bio je to pionirski pothvat u Lici gdje to nitko nije radio. Ogledni pokus na vrlo maloj površini imao sam prije 5 godina, a analiza sastava te uljane repice pokazala je  kvalitetu kakvoj u Hrvatskoj nema premca. U toj je kulturi budućnost ličke poljoprivrede, uvjeren je Dinko. Pitanje svih pitanja hrvatskih poljoprivrednika je plasman proizvoda. Dok  većina Ličana muku muči s prodajom proizvoda, Dinko tvrdi kako je njemu to najmanja briga.

-Kvaliteta proizvoda s ovih prostora je neupitna. To bi u Lici trebao biti najmanji problem. Kupci su bukvalno nezasitni ličke raži. Osim Podravke ličku raž traži „Mlinar“ iz Križevaca, „Čakovečki mlinovi“, „Klara“… To su kupci koji traže vrhunsku kvalitetu, a našli su je u ličkoj raži. Godišnja potreba hrvatskog tržišta za raži je 2.5 tisuće  tona. Na Krbavskom polju se proizvede cca.  tisuću tona,  moglo bi i više. Ostalo se uvozi, ali je ta raž kvalitetom daleko ispod naše. Kako sam već rekao, kvaliteta ovdje proizvedene uljene repice također je vrhunska. Treba samo raditi, ističe Dinko. Do sada je od Općine Udbina dobio na korištenje 46 ha, a  u pregovorima je da se ta kvota uveća.

Krbavsko polje
Krbavsko polje

Dinko Šimunović odveo nas je do svoje kuće da bi  pokazao svoj traktor. Grdosija američke proizvodnje pravi je „Space Shuttle“  među traktorima. Za vrhunsku  opremu u samom traktoru,  kao i svu silu priključaka, Dinko je izdvojio  preko milijun kuna. Samo jedna zadnja guma stoji oko 10 tisuća kuna.

-Ovim strojem mogu raditi i na 150 ha bez problema. Znam i hoću raditi, plasman proizvoda mi je osiguran jer je vrhunske kvalitete. Eto, zato sam iz Iloka došao ovamo u Udbinu!

L. O.