Čini se kako je stanovnicima BiH dozlogrdilo poigravanje vezano uz migrantsku krizu. Sve je više kriminalnih radnji u režiji migranata, a o tome se sve manje govori i piše. Zadnji takav eksces dogodio se sa subote na nedjelju oko 3 sata ujutro. Dogodila se tučnjava grupe migranata i mještana u bihaćkom naselju Založje u kojoj je petero migranata nasrnulo na trojicu mještana.
Policijska patrola je na anonimnu dojavu izašla na lice mjesta i nisu pronađeni sudionici tučnjave. U tučnjavi je teško ozlijeđen jedan 24- godišnji mještanin koji je završio u bihaćkoj bolnici. Osim brojnih udaraca tupim predmetima zadobio je i više uboda, vjerojatno nožem.
Pretpostavlja se kako su se mještani Založja sukobili s petoricom migranata koji inače redovno kradu sve do čega se domognu iz dvorišta. Odmah nakon dolaska policije na poprištu nije pronađen niti jedan migrant jer su sudionici tučnjave pobjegli u svoja divlja naselja u blizini granice s RH.
Zašto službeni mediji u BiH o ovome šute? Danima su izvještavali o verbalnom konfliktu kada su talijanski europarlamentarci kroz „zelenu granicu“ nezakonito pokušali ući u Hrvatsku. Iza njih je zamijećeno 30-a ilegalnih migranata. To je bila TOP-tema BiH medija. S druge strane se svjesno prešućuju gotovo svakodnevne tučnjave i ozljeđivanja u kojima migranti redovno sudjeluju. Međusobno ili u sukobu sa žiteljima BiH.
Nedavno je u švercerskoj grupi u RH uhićen jedan od organizatora, inače tražilac azila u Hrvatskoj. To nije neka novost: migranti zatraže azil pa onda sudjeluju u kriminalu ili iz RH nastavljaju put prema Europi. I dalje se svi vraćeni ilegalni migranti slažu u jednome: najteža dionica ilegalnog ulaska u RH je ona preko Like. Jedna je grupa iz Pakistana bezuspješno pokušala ući u RH 31 put i BiH mediji ih hvale zbog upornosti. U normalnim uvjetima odmah bi ih deportirali kući. U tekstovima se spominje kako pogranična policija na ličkom potezu svakodnevno vrača ilegalne migrante natrag u BiH. Kao da je doista riječ o igri(game).

M. S.