Prije gotovo mjesec dana održana je još jedna u nizu promašenih press konferencija u režiji Grada Gospića. Po unikatnom načinu održana je samo za podobne novinare i medije. Gradonačelnik Grada Gospić Karlo Starčević tada je objavio pobjedonosnu formulu o ublažavanju šteta od epidemije COVID-19  zbog koje trpi gospodarstvo na području Grada Gospića. Pojedini novinari, kroneri i kleptomani, danima su nakon ove konferencije do neba uzdizali gradsku elitu zbog njihova senzibiliteta prema gospodarstvenicima. Na koncu se svelo na onu „tresla se brda-rodio se miš“.

Na pressici se govorilo o oko milijun kuna pomoći gradskim gospodarstvenicima. Na Javni poziv kojega je uputio Grad Gospić za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za ublažavanje šteta uzrokovanih zatvaranje većine obrta na ovome području uslijed koronavirusa javilo se mnoštvo obrtnika. Zbog nemogućnosti rada za razdoblje od 2. do 30. travnja pristigla su 82 zahtjeva za dodjelu potpora, dok su prema zadanim kriterijima sve uvjete ispunila 63 poslovna subjekta. Tako je za mjesec travanj Grad Gospić isplatio potporu u  iznosu od 130 500 kuna.

Grad Gospić je objavio popis i visine potpora za sve korisnike, a tako će biti i za sve mjesece za koje će se vršiti bespovratna potpora, zaključno sa 30. lipnja ove godine. U prvom krugu potpora za mjesec travanj najveći broj poslovnih subjekata dobili su tek simbolične iznose od po 1 500 kuna. Riječ je frizerskim salonima, cvjećarnama, manjim trgovinama i kafićima. U kategoriju isplata od po 3 000 kuna ušle su veće trgovine, mini-marketi i restorani, dok su svega u nekoliko slučajeva izdvojene potpore od po 7 000 kuna.

Grad Gospić je u svojoj objavi diskretno podsjetio gospodarstvenike da će se prijave zaprimati i dalje te da će se sredstva za potpore poduzetništvu isplaćivati i u svibnju i lipnju 2020. godine. Isplaćena sredstva mogu se, između ostalog, koristiti i za nabavku sredstva za dezinfekciju, maski, rukavica i ostalog pribora potrebnog za nastavak rada uz poštivanje Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Čini se kako će gradska sredstva biti dovoljna tek za nabavku  zaštitnih sredstava. Uostalom, za druge namjene su ionako premala. Tako se jedna pompozno najavljivana ideja pretvorila u doslovno ruganje vrijednim ljudima čije probleme svakako neće riješiti sitniš od strane Grada Gospića.

L.O.