Borovnica se ubraja u red najzdravijih vrsta bobičastog voća. Uz to ima odličan, blago kiselkast okus, a jedno je od rijetkih vrsta voća kojega mogu konzumirati dijabetičari. Ubraja se u sedam biljnih vrsta čiji plod i lišće reguliraju razinu šećera u krvi. Po svemu sudeći čini se da će ova biljka vrlo skoro zagospodariti Likom.
Ivan i Ružica Maras posjeduju zemlju u okolici Gospića. Ružica ima frizerski salon, dok Ivan radi u pošti. Uzgojem borovnica se bave uz redovan posao koji obavljaju.
-Plantažu borovnica smo osnovali 2006. godine, kaže Ivan. Na Agronomskom fakultetu izvršena je analiza tla parcele na kojoj se danas nalaze borovnice. Analiza je pokazala da se radi o tlu koje je idealno za uzgoj bobičastog voća. Ukupno je posađeno 300 sadnica. Kao i svaki početak i ovaj je bio popraćen s puno uloženog rada, truda i vremena. Plantaža se navodnjava sustavom „kap po kap“, a gnoji se isključivo organskim ekološkim gnojivom. Sadašnji uzgoj je dostatan za vlastite potrebe, a dio uroda plasiramo i na tržište, objasnio nam je Ivan. Supruga Ružica ističe kako su, uz mnoge probleme na samom početku najviše štete činile ptice koje bi uništile dobar dio uroda, radi čega smo plantažu prekrili zaštitnom mrežom.
Marasi u skoro vrijeme imaju namjeru proširiti plantažu borovnica. Za reprodukcijski materijal brinu se sin Milan i njegova supruga Slavica, mladi inženjeri šumarstva, koji se ubrajaju u rijetke koji ne bježe od rada na zemlji. Upravno suprotno, u malom plasteniku nalazimo nekoliko stotina mladica borovnice starih od nekoliko mjeseci do tri godine.
-Naredne godine ćemo imati ukupno 1500 sadnica. Kao i u svakom drugom poslu, tako je i ovdje potrebno uložiti mnogo truda i financijskih sredstava, ističe Ivan.
Dok prolazimo poljskim putem, zarasle i neobrađene poljoprivredne površine oko nas samo su podsjetnik na davna vremena kada se sve orilo od glasova pastira i ratara. Možda su borovnice ključ bolje budućnosti ličkog kraja, nešto na što valja ozbiljno računati.
M. S.