Ako ste počinitelj kaznenih djela, prekršaja ili sličnoga, pa ne možete platiti kaznu ili morate određeno vrijeme provesti u zatvoru, od nedavno to možete zamijeniti radom za opće dobro, i to baš u gradu gdje živite. U Ličko senjskoj županiji tu „pogodnost“ možete jedino iskoristiti u Otočcu i Novalji. U otočkom Komunalcu i Crvenom križu odnedavno, temeljem potpisanog ugovora sa Ministarstvom pravosuđa pojedinci mogu, po zakonu propisanim uvjetima, umjesto plaćanja ne(malih) novčanih kazni ili boravka u zatvoru „odslužiti“ kaznu radom za opće dobro. Slično je i u „Arburoži“ u Novalji. Ovakva „pogodnost“ ima za cilj zaštitu društvene zajednice te da se počinitelji kaznenih djela resocijaliziraju i reintegriraju kroz različite poslove na dobro zajednice. Kako doznajemo, ta mjera dobra jer osoba ostaje u mjestu stanovanja, ne gubi posao, normalno funkcionira u svojoj obitelji i odrađuje posao za opće dobro u mjestu gdje živi.
U HCK Otočac rad za opće dobro provodi se već duže vrijeme, tako je u 2013. godine pet osoba odradilo kaznu, dok ih je ove godine taj vid rada do kraja travnja bilo uključeno šest osoba. I u otočkom Komunalcu se radi za opće dobro. Potvrdila nam je to Ivana Prpić rukovoditeljica RJ „Zelenilo i groblja“ koja kaže da su prošle godine kod njih bile tri osobe i da sada imaju još tri osobe koje rade za opće dobro.
„Svi oni, naši, ajmo reći domaći ljudi, sa područja Otočca, Brinja.., koji imaju kazne, one im se prebace na rad za opće dobro i oni dolaze k nama. Itekako nam dobro dođu, jer rade na raznim poslovima i mi smo zadovoljni. Uvjerena sam da su oni zadovoljni a i mi ne krijemo zadovoljstvo jer posla uvijek ima“ – kazala je Ivana Prpić.
U „Arburoži“ d.o.o. Novalja prošle su godine za opće dobro radile dvije osobe, dok ove godine nije zabilježen niti jedan slučaj.
Dražen Prša