Uistinu je malo ljudi koji su svojim talentom i radom ocrtali vrijeme u kojem su djelovali. U tu malobrojnu skupinu svakako se ubraja i akademski slikar i književnik prof. Stipe Golac. Ovaj neumorni umjetnik i književnik jučer je u svojem domu otvorio atelje, a po brojnim gostima moglo se vidjeti koliko poštovanje uživa. Govoreći o djelu prof. Golca ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić istaknula je kako je riječ o umjetniku koji stvara već pola stoljeća, pri čemu je izlagao u svim prestižnim galerijama Hrvatske i u inozemstvu.
-On nije samo naš Gospićanin, on je hrvatski umjetnik pejzaža. Nakon završene akademije 1966., prof. Golac se vraća u svoj Gospić. Ostvario je čak 70 samostalnih izložbi, autor je 11 knjiga, bio je pedagog koji s puno truda prenosi svoje ogromno znanje na mlađe, rekla je prof. Bunčić. Upravo je u ovom ozračju bio i detalj današnje svečanosti kada je prof. Golac poklonio četiri svoje slike Lari Prpić, svojoj bivšoj studentici. U znak zahvalnosti za ljubav koju je upijala u umjetničkom smislu, a svaka slika za po jedno Larino dijete. O umjetničkim dosezima opusa prof. Stipe Golca govorio je prof. Saša Živković, dok je čast otvaranja ovoga ateljea pripala gradonačelniku Grada Gospića Petru Krmpotiću.
-Velika je čast mi je biti ovdje i zahvaliti se našem sugrađaninu, slika u i književniku prof. Stipi Golcu. Kada bismo izvršili istraživanje javnog mnijenja uvjeren sam da bi prof. Golac bio najpoznatiji živući Gospićanin jer zasigurno ne postoji netko tko za njega nije čuo. Za njegove slike i aforizme. Zato mi je iskreno drago što mi je pripala ta čast da proglasim otvorenim ovaj atelje otvorenim, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Riječi molitve i blagoslov predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar, uz nazočnost biskup u miru dr. Mile Bogovića i biskupa mons. Zdenka Križića te mnoštvo uzvanika iz svih sfera kulturnog, gospodarskog i društvenog života Gospića.

H. J./Foto:N.Mraović