PLITVIČKA JEZERA- Loše vremenske prilike koje su obilježile zadnju turističku sezonu nisu bile „dovoljno jak“ razlog da bi gosti zaobilazili najljepši hrvatski nacionalni park.

Prema podacima koje smo dobili od glasnogovornika JUNP Plitvička jezera Ognjena Borčića, u prvih 11 mjeseci 2014. godine park je posjetilo 1.177 579 gostiju, što je svega za 0.5% manje nego li u istom razdoblju prošle godine. Po nacionalnoj strukturi i dalje su najbrojniji Nijemci koji čine 15.6% od ukupnog broja posjetitelja. Slijede Japanci sa 10.3%, Talijani 8.2%, Nizozemci 7.9% i Francuzi sa 7.1%. Turisti iz Hrvatske nalaze se na trinaestom mjestu, s udjelom od 2.9% od ukupnog broja posjetitelja. Smještajni kapaciteti nacionalnog parka ostvarili su u dosadašnjem dijelu 2014. godine 228 941 noćenje. S obzirom na neznatno smanjenje poslovnih uspjeha Nacionalnog parka Plitvička jezera iz Uprave ove ustanove ističu kako su zadovoljni poslovnom bilancom jer je tijekom ljetnih mjeseci, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu, na području parka palo 520 litara kiše na četvorni metar, što je gotovo tri puta više padalina od prijašnjih ljetnih prosjeka.
Park je od ove godine povećao svoju elektro-flotu za još jedan brod kapaciteta 100 putnika, a u razgledavanje parka s kopna uključena su dva nova vlaka. Zbog sigurnosti posjetitelja sanirani su nogostupi i pješački mostovi na ulazima I. i II. U visokoj je fazi obnove restoran „Lička kuća“ čije se otvaranje očekuje nekoliko dana uoči Uskrsa.
M. S.