Čini se kako upornim paliteljima požara na otvorenome ništa ne znače stalna upozorenja vatrogasaca da to ne čine. Posvuda u Lici nastavljeno je nekontrolirano paljenje suhe trave i korova. Tome je pomoglo i lijepo vrijeme pa su te okolnosti donijele ovih dana vatrogascima na ličkom području nove glavobolje. Intervencije vatrogasnih postrojbi više nitko niti ne broji, a noćas je najteža situacija bila neposredno uz ličku dionicu auto-ceste A1.

Nekontrolirano su se proširili požari na dvadesetak lokacija. Dim nošen burom posvuda se širio i mjestimice povremeno gotovo onemogućavao i usporavao cestovni promet. Vatrogasne postrojbe stacionirane na A1 cijele su noći bile u akciji. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović opisao nam je stanje na terenu.

-Povremenih požara manjeg intenziteta ima gotovo posvuda uz auto-cestu A1 kroz Liku. Na više lokacija izlazak vatrogasnih ekipa izvan zaštitne ograde na intervencije onemogućuju sumnjivi minsko-eksplozivne površine. Najgore je noćas bilo u blizini odmorišta Jadova kod Gospića. Osim suhe trave i žbunja, ondje se požar proširio i na više desetaka stabala borove šume. Na takvim mjestima vatrogasne ekipe izlaze na intervencije na protupožarni put, ali ulazak vozila i vatrogasaca u taj teren može biti pogibeljan. Samo sinoć i noćas smo kod A1 imali 23 intervencije, a preko 80 u ostalim dijelovima Like, ističe Hrvoje Ostović.

L. O.