Unatoč terenskim zaprekama cesta Studenci-Sklope gradi se prema planu

Na potezu od Studenaca do HE „Sklope“ trenutno se gradi prva moderna cesta na kosinjskom području. To je tek prvi građevinski zahvat kojega financira HEP vezano uz  mnoštvo projekata u prvoj fazi realizacije HES „Kosinj 2.“. Od proljetos su na terenu teški građevinski strojevi splitske tvrtke „ST Gramit“ d.o.o. što se probijaju  kroz  neprohodne terene u duljini od skoro devet kilometara. Radovi su započeli pripremama terena za premoštavanje željezničke pruge u mjestu Studenci, a pred izvođačima radova su stotine jama, vrtača, pećina i brežuljaka koje im valja savladati.

Na gradilištu je neprekidno direktor i vlasnik ST Gramita Mirko Kujundžić.

Nastavak ispod oglasa

-Riječ je o najzahtjevnijem i vjerojatno najsloženijem terenu za gradnju ceste. Mi smo do  sada probili oko 3,5 km buduće dionice. Pri tome smo angažirali 45 radnika, 12 teških građevinskih strojeva, osam kamiona i nekoliko valjaka. Ova ekipa je svakako tehnički i stručno opremljena  za ovaj projekt. Vjerujem da ćemo nadvožnjak nad željezničkom prugom kod Studenaca završiti do travnja naredne godine. Na nekoliko mjesta smo morali doslovno proći kroz manja brda i usjeke. Ako nas vrijeme posluži u ovoj godini bismo mogli doseći polovicu planirane trase, kazao je novinarima direktor ST Gramita Mirko Kujundžić.

Ovo je zasigurno prva moderna prometnica na širem području Kosinja, a HEP je financira s 35 milijuna kuna. Pitanje na koje nikada nećemo dobiti odgovor vezano je uz iseljavanju pitome i lijepe Kosinjske doline: da je kojom srećom ova cesta  izgrađena prija pola stoljeća bili ona  smanjila odlazak ovdašnjih žitelja? Na području Gornjeg Kosinja danas živi 90-ak stanovnika, mahom starije životne dobi. Prava šteta za područje koje njegovi stanovnici, baš kao i zaljubljenici u ovaj dio Like, zovu rajem na Zemlji!

L.O.