Na potezu od Studenaca do HE „Sklope“ trenutno se gradi prva moderna cesta na kosinjskom području. To je tek prvi građevinski zahvat kojega financira HEP vezano uz  mnoštvo projekata u prvoj fazi realizacije HES „Kosinj 2.“. Od proljetos su na terenu teški građevinski strojevi splitske tvrtke „ST Gramit“ d.o.o. što se probijaju  kroz  neprohodne terene u duljini od skoro devet kilometara. Radovi su započeli pripremama terena za premoštavanje željezničke pruge u mjestu Studenci, a pred izvođačima radova su stotine jama, vrtača, pećina i brežuljaka koje im valja savladati.

Na gradilištu je neprekidno direktor i vlasnik ST Gramita Mirko Kujundžić.

-Riječ je o najzahtjevnijem i vjerojatno najsloženijem terenu za gradnju ceste. Mi smo do  sada probili oko 3,5 km buduće dionice. Pri tome smo angažirali 45 radnika, 12 teških građevinskih strojeva, osam kamiona i nekoliko valjaka. Ova ekipa je svakako tehnički i stručno opremljena  za ovaj projekt. Vjerujem da ćemo nadvožnjak nad željezničkom prugom kod Studenaca završiti do travnja naredne godine. Na nekoliko mjesta smo morali doslovno proći kroz manja brda i usjeke. Ako nas vrijeme posluži u ovoj godini bismo mogli doseći polovicu planirane trase, kazao je novinarima direktor ST Gramita Mirko Kujundžić.

Ovo je zasigurno prva moderna prometnica na širem području Kosinja, a HEP je financira s 35 milijuna kuna. Pitanje na koje nikada nećemo dobiti odgovor vezano je uz iseljavanju pitome i lijepe Kosinjske doline: da je kojom srećom ova cesta  izgrađena prija pola stoljeća bili ona  smanjila odlazak ovdašnjih žitelja? Na području Gornjeg Kosinja danas živi 90-ak stanovnika, mahom starije životne dobi. Prava šteta za područje koje njegovi stanovnici, baš kao i zaljubljenici u ovaj dio Like, zovu rajem na Zemlji!

L.O.